Kriminalvården

Kriminalvården logotyp
Studentfirande på Tidaholmsanstalten.
Studentfirande på Tidaholmsanstalten.

Första studenten siktar på universitetet

11 januari 2019

För första gången har en av Kriminalvårdens klienter gått en hel yrkesutbildning i myndighetens egen regi och tagit en gymnasial yrkesexamen, alltså motsvarande studenten.

– Det känns underbart. Jag har fått mycket hjälp av yrkesläraren Micke och av övriga lärcentrum, säger klienten som har läst alla sina poäng på lärcentrum i Tidaholm. Examen får han från industriprogrammet, inriktning svets.

Klienten säger att han vill komma ifrån det kriminella livet.

Stöttning från lärarna

– Jag började med lite ströplugg för att fördriva tiden. Det funkade väldigt bra med lärarna. Tanken på examen började dyka upp när jag pratade med lärarna. De har alltid stöttat mig, även de dagar när jag inte orkade själv.

– Jag var inte särskilt skolglad i unga år, men jag vill göra något annat i livet än att sitta i fängelse. För mig har lärcentrum varit den fungerande faktorn i Kriminalvården, när det gäller återfallsförebyggande arbete.

I år är det dags för honom att komma ut på villkorlig frigivning.

"Han kommer kunna få jobb"

– Om ett år tror jag att jag pluggar på universitetet. Jag har fått lust att plugga. Eller så svetsar jag. Eller så gör jag både och. Det är en bra kombo att ha fått både högskolebehörighet och svetskompetens.

Svetsläraren Mikael Visell säger:

– Han är en otroligt driven kille. Jag tror faktiskt att den här utbildningen kommer hjälpa honom att leva ett laglydigt liv. Det är stor arbetskraftsbrist och vill han ha ett jobb, så kommer han att få det. Han säger att han inte vill vara kvar i det kriminella.

Det här en artikel ur senaste numret av personaltidningen Omkrim.