Kriminalvården

Kriminalvården logotyp
Emil Lindqvist är frivårdsinspektör i Västervik.
Emil Lindqvist trivs som frivårdsinspektör i Västervik.

Han bytte slottsmiljö mot frivård

8 januari 2019

Efter 15 år i krogbranschen, på slutet som restaurangchef på Gränsö slott, gav sig Emil Lindqvist in i Kriminalvårdens verksamhet. Idag är han frivårdsinspektör på frivården Västervik.

– Frivården Västervik är ett litet kontor med endast sju frivårdsinspektörer, så vi jobbar med alla frivårdens delar – personutredningar, skyddstillsyn, samhällstjänst, IÖV (fotboja) och fängelseärenden. Vi måste ha breda kunskaper för att kunna täcka upp för varandra. För min egen del ser jag en fördel att få lära mig alla delar.

Vad är roligast?

– Det roligaste är mötet med klienterna och allt vad det innebär. Att se deras livshistoria och vara en del av deras förändringsarbete för att komma bättre ut.

Vad är tråkigast?

– Tråkigast är om man har en klient som inte klarar av sin skyddstillsyn. Eller att man känt att saker är på gång och så vänder allt och personen går tillbaka till missbruk.

Vad gjorde du innan?

– Jag har jobbat 15 år i restaurangbranschen, där jag gjort det mesta. Började som diskare och slutade som hovmästare och restaurangchef med personalansvar på Gränsö slott. Däremellan arbetade jag som kock och som servitör. Vi hade även hand om många bröllop och andra fester.

Vad tar du med dig i nya jobbet?

– Stresståligheten och förmågan att ha många bollar i luften. Restaurangjobbet är också ett socialt arbete där det gäller att kunna ta både personal och gäster.

Vilka egenskaper är bra att ha som frivårdsinspektör?

– Att kunna skilja på sak och person. Inte döma personer utifrån deras brott – utan se människan bakom. Att vara tydlig och saklig. Ett negativt besked kan klienten ta lättare än att vi säger ”kanske”, ”vi får se” eller ”jag vet inte”. Det gäller även i en restaurang. Det är bättre att förklara att en sak är slut, än att linda in sig i fina ord.

Andra likheter mellan restaurangvärlden och frivården?

– Nu väljer folk att komma till en restaurang. I frivården kan det vara lite uppförsbacke i början. Å andra sidan är det en utmaning att vända dem. Det är roligast att jobba med dem som var negativa till en början.

Det här är en artikel ur senaste numret av Kriminalvårdens personaltidning Omkrim.

Om Emil Lindqvist

Arbete: frivårdsinspektör på frivården Västervik.

Tid i yrket: 2 månader, tidigare sommarjobb och timanställning på anstalten Västervik.

Utbildning: socialpedagogiskt program på Campus Västervik, en distansutbildning på högskolan Väst i Trollhättan.

Fritid: promenader, korsord, tv-serier, umgås med nära och kära, fixa med huset, matlagning, ser gärna på ishockey.