Kriminalvården

Kriminalvården logotyp
Konbana, cykelvecka, anstalten Hinseberg

Lycka att lära sig cykla

29 juli 2019

Anstalten Hinseberg har haft en aktivitetsvecka med tema cykel. Mycket uppskattad av alla deltagare, men särskilt av de tre kvinnor som nu har lärt sig att cykla.

För många är det en självklarhet att kunna slänga sig upp på en cykel och trampa iväg. Men för den som inte har fått lära sig cykla som liten, är steget stort att våga testa.

– Att kunna cykla är viktigt, särskilt om du inte heller har körkort.  Det ökar den mobila rörligheten och kan till exempel ge större möjligheter att söka jobb, konstaterar Thomas Wihrén, kriminalvårdsinspektör på anstalten Hinseberg.

Idén att utbilda de intagna i cykling kom efter ett radioreportage om hur invandrare fick lära sig cykla och hur betydelsefullt det var. Tanken, att det kanske fanns klienter på Hinseberg som var i samma situation, väcktes hos anstaltsledningen.

– Och eftersom jag själv har ett stort cykelintresse i grunden, tog jag initiativet att vara utbildare, berättar Thomas Wihrén.

Första tanken var att hitta de som aldrig fått lära sig att cykla. För dem drogs det igång en nybörjargrupp. Men snart hade projektet växt och blev till en sommaraktivitet för alla. Hela veckan har det trampats och skrattats på anstaltsområdet.

– För dem som kan cykla gjorde vi en hinderbana med koner att träna på. Och så en riktigt svår övning, en garagesväng.

Kvinnorna har också lärt sig ställa in sin cykel rätt och att laga den. Och en del tid har ägnats åt säkerhet, som hur en hjälm ska sitta för att fungera bra.

– Men mest av allt har de nog uppskattat frihetskänslan, att få cykla på området och känna vinden i håret.