Kriminalvården

Kriminalvården logotyp
Sörbyns foderhund Nibby badar.
”Att lämna över en valp till den klient som ska bli hundförare och se hur den där kaxiga tatuerade killen genast börjar gulla är helt underbart”, säger hundansvarige Jenny Häggström. Den 10 juli fyller ”valpen” Nibby ett år och hon har en nära relation med sin anstaltshusse. Foton: Heidi Porko

Sommarhälsning från anstaltsschäfern Nibby

8 juli 2019

Minns ni Nibby och Niba, de två schäfersystrar som anstalten Sörbyn är fodervärd åt? Niba har tyvärr fått avlivas, men Nibby lever och frodas och är galen i sommarens bad.

Den långtidsdömda klient som är hundförare åt Nibby beskriver vad hunden betyder för honom:

–  Han berättar att en väldigt viktig del med att få chansen att ta hand om en hund, var att få känna sig behövd och få utdela sin kärlek och omsorg till någon som behöver det, säger Jenny Häggström, som delar hundansvaret på anstalten med Anna Stabbfors.

– Klienten sa också att när man suttit på anstalt under väldigt lång tid, så saknar man att få visa sin kärlek och omsorg till sina anhöriga. Nibby uppfyller delvis det behovet.

Har varit fodervärd i flera år

Sörbyn har under flera år varit fodervärd åt schäfrar från Försvarets hundavelsstation. Hundintresserade klienter, gärna långtidsdömda, får ansöka om att stå för hundens dagliga skötsel och trogna sällskap, dygnet runt. En sysselsättning som är populär.

I september i fjol kom systrarna och schäfervalparna Nibby och Niba nya till anstalten, vilket du kan läsa mer om här. För ett halvår sedan tvingades man tyvärr avliva Niba, som hade ett medfött och svåråtgärdat skelettfel som gjorde att hon hade mycket värk.

– Det var jättejobbigt och vi hade sorg på hela anstalten. Jobbigast var det för hundförarna, eftersom hunden blir hela deras värld här inne, berättar Jenny Häggström.

"En supersocial, sprallig tös"

Nibby är kvar på Sörbyn fram till i början av hösten, då hon ska genomgå Försvarets lämplighetstest. Där avgörs det om hon är lämpad för att arbeta åt Polisen, Försvaret eller Tullen, eller om hon kan bli avelstik på Försvarets hundavelsstation i Skellefteå. I annat fall blir hon en familjehund.

Beskriv Nibby!Hund sitter på grusväg med en pinne i munnen.

– Hon är en supersocial, sprallig tös. Hon är jätteföljsam och vill alltid vara till lags, arbetsvillig och aldrig sen att testa nya grejer, säger Jenny Häggström.

Häromdagen fick Nibby spåra en längre sträcka för första gången, tillsammans med hundföraren och Jenny:

– Hundföraren var lite orolig innan för hur det skulle gå och när hon klarade det blev han alldeles tårögd. Han har även lärt henne att skilja på höger och vänster. När han bad henne ta höger på en stig som delade sig, och hon genast lydde, så lyste han av stolthet.

Hur är deras relation tycker du?

– Jättebra. När han kommer tillbaka från en permission blir han nedsprungen i hallen av henne och överöst med schäferhår och pussar.

Hundföraren och jycken går sina dagliga promenader på en skogsslinga som passerar förbi en tjärn, täckt med näckrosor.

– Där badar Nibby väldigt gärna. Hon älskar att bada, säger Jenny Häggström.

Miljöträning utanför anstaltsområdet

Då och då åker de alla ut på miljöträning utanför anstaltsområdet. Nibby måste kunna hantera trafik, människor och andra hundar inför framtiden.

– Häromdagen var vi in till Nordmaling och det är ingen metropol. Vi fick jaga efter en stackars pudel för att få till ett hundmöte, och en dam med rollator blev utskälld, berättar Jenny Häggström skrattande.

Att åka bil till och från anstalten har dock varit lite knepigt, eftersom Nibby brukar bli åksjuk.

– Men nu senast hoppade hon in i hundburen i bussen av sig själv och när vi kom fram utan att hon kräkts så ropade vi bara ”Ja!”, säger Jenny.