Kriminalvården

Kriminalvården logotyp
Klient i sitt bostadsrum, ur ett av de nya rörliga verksamhetsklippen.
Klient i sitt bostadsrum, ur ett av de nya rörliga verksamhetsklippen.

Pressfilmer visar kriminalvårdsmiljöer

25 juni 2019

Som en service till medier finns nu ett antal filmer som visar verksamheten på Kriminalvårdens häkten och anstalter. Klippen är fria för icke kommersiell användning.

Kriminalvården får ofta förfrågningar från nyhetsmedier och tv-produktionsbolag om att filma inne på våra häkten och anstalter. Vår ambition är att ha en öppen attityd så långt det är möjligt, men det kan vara svårt eftersom det här handlar om slutna miljöer där det finns ett generellt ljud- och bildupptagningsförbud. Dessutom har vi klientsekretessen att ta hänsyn till. 

Klienternas dagliga liv

Som en service har därför Kriminalvården tagit fram ett antal filmer som visar vår verksamhet. Här finns klipp både från häkte, anstalt (samtliga tre säkerhetsklasser) och transporttjänst.

Förutom bilder från inpassering, säkerhetskontroll och inlåsning, har vi samlat klipp som illustrerar klienternas dagliga liv med studier, sysselsättning, träning, advokatsamtal, besök och fritid. Filmerna kan användas fritt i icke kommersiella sammanhang med hänvisning till Kriminalvården. Verksamhetsbilderna är arrangerade och personerna på bilderna är statister.

Underlätta för medier

– Vi är medvetna om att det kan vara svårt att få komma in på våra anstalter, men vi hoppas att vi på det här sättet kan underlätta för de medier som behöver filmbilder för att illustrera inslag om vår verksamhet, säger Ulrika Ohlson, chef för Kriminalvårdens kommunikationsavdelning.

Du hittar Kriminalvårdens pressfilmer här.