Kriminalvården

Kriminalvården logotyp
lizzy och roddan narkotikahundar region nord
Lizzy börjar arbeta som narkotikahund, medan Roddan gått i pension.

Från en skarp nos till en annan

3 maj 2019

Inte bara människor arbetar i Kriminalvården. Schäfern Lizzy är ny på tjänsten som narkotikahund i myndighetens norra region. Hon tar över efter sin sambo, korthårs-vorstehn Roddan, som gått i pension efter ett förtjänstfullt arbetsliv.

De bägge hundarna bor hos husse, hundföraren och kriminalvårdaren Micke i Härnösand. Han och Lizzy klarade nyligen det så kallade tjänstbarhetsprovet, vilket gör att teamet nu är certifierade att arbeta skarpt på region Nords olika verksamhetsställen.

Söker och spårar

Som narkotikahund i Kriminalvården kommer Lizzy att arbeta med sin nos som främsta verktyg, för att förhindra att droger kommer in på anstalter och häkten. Myndighetens narkotikahundar söker på klienter efter permissioner och på besökare. De spårar också upp den eventuella narkotika som gömts i bostadsrum och på avdelningar.

Schäfertiken växte upp på anstalten Sörbyn, som brukar vara fodervärd åt Försvarsmaktens hundar. Den dagliga omvårdnaden sköttes av några av anstaltens klienter.

Van vid människor

– På Sörbyn var det ganska livat med mycket människor, djur och traktorer. Det har gjort henne van vid att träffa många olika personer och bidrar till att hon kan arbeta även när det är ganska stimmigt runt omkring, berättar husse Micke.

För pensionären Roddan, som enligt Mikael varit väldigt duktig på att både hitta narkotika och att markera sina fynd, väntar nu lata dagar med mycket och god mat. 

 

Lystra "Lizzy"

Ålder: Snart 2 ½ år
Ras: Schäfer
Bor: Hos husse Micke i Härnösand
Fritidsintressen: Bada, jaga pinnar, springa fort, dra husse på skidor och busa med Roddan.

 

 

Vretstugans Nimrod "Roddan"

Ålder: 9 år i juni
Ras: Korthårig vorsteh
Bor: Hos husse Micke i Härnösand
Fritidsintressen: Bada, ta lugna skogspromenader, äta god mat.

 

 

Läs mer: