Kriminalvården

Kriminalvården logotyp
Kriminalvårdens chefsjurist Elisabeth Lager har utsetts till lagman för Norrköpings tingsrätt.
Kriminalvårdens chefsjurist Elisabeth Lager har utsetts till lagman för Norrköpings tingsrätt.

Elisabeth Lager utsedd till lagman

21 mars 2019

Kriminalvårdens chefsjurist Elisabeth Lager har utsetts till lagman för Norrköpings tingsrätt, en tjänst hon tillträder efter sommaren.

Elisabeth Lager har varit Kriminalvårdens chefsjurist sedan år 2005. Hon är även chef för rättsenheten.

När hon nu blir lagman, det vill säga chef för tingsrätten, så återvänder hon till domstolsvärlden.

–Jag är domare i grunden, men har inte dömt sedan 90-talet. Så det känns lite pirrigt, men samtidigt väldigt roligt att få döma igen, säger hon.

Lagmanstjänsten i Norrköping har varit utlyst två gånger tidigare under hennes 14 år i Kriminalvården. Men det är först nu, den tredje gången, som hon sökt jobbet.

– Det känns som rätt tillfälle att gå tillbaka. Att det har dröjt beror på att jag helt enkelt haft för kul på jobbet. Jag har fortfarande kul och baksidan blir att lämna det här, men fjorton år är en lång tid och den här chansen kommer inte tillbaka, säger hon.

Elisabeth Lager är uppvuxen i Norrköping och återvände till staden när hon började arbeta på Kriminalvården. Då kom hon närmast från Säpo där hon var chefsjurist.

–Jag vill gärna vara domare just här i min stad. Norrköpings tingsrätt har väldigt mycket brottmål så jag kommer fortfarande att få ägna mig mycket åt påföljdsfrågor, men från ett annat håll, konstaterar hon.