Kriminalvården

Kriminalvården logotyp
cissi glittvik och elise arwen säljer krimprods produkter samt sätra bruks herrgård lakritsalmanacka

Vänster uppe: Sätra Bruks Herrgård öppnar en hotellbutik med Kriminalvårdens produkter. Höger uppe: Cissi Glittvik säljer konfektyr i Krimprods lådor och kalendrar i trä (högra bilden). Vänster nere: Elise Arwen driver Hesselby krukmakeri, där Krimprods ostbrickor saluförs.


Stolta återförsäljare av intagnas alster

20 november 2019

Du hittar dem i slottskällaren, herrgården, inredningsaffären och webbutiken – kvalitetsprodukter tillverkade av intagna i fängelse. Målet med Kriminalvårdens arbetsdrift är att deltagarna ska kunna leva ett laglydigt liv efter sin frigivning. Det är något många företagare gärna bidrar till.

Det är många nöjda företagare som köper in Kriminalvårdens olika produkter, för att sedan sälja dem vidare till sina kunder. En av dem är Cissi Glittvik i Göteborg, som säljer konfektyr under varumärket Hans Hugos.

– De här sakerna är av toppkvalitet, och jag är jättenöjd med samarbetet med Kriminalvårdens produktion, berättar hon.

Produkterna i hennes fall är ostbrickor och specialtillverkade adventskalendrar i trä, gjorda av intagna på Kolmårdsanstalten respektive anstalten Halmstad. Hon fyller dem med choklad och lakrits och säljer dem i sin webbutik eller via återförsäljare.  

Viktigt återfallsförebyggande arbete

– Produkterna är goda i dubbel bemärkelse, eftersom den som köper något som tillverkats i Kriminalvården även gör en god insats och bidrar till att bryta den onda cirkeln. Det där älskar jag, säger hon.

Arve Hopen.

De intagna som tillverkat föremålen arbetar i Kriminalvårdens arbetsdrift – Krimprod – som är spridd över landets anstalter och häkten. Verksamheten ska ge den intagne en meningsfull sysselsättning under tiden som frihetsberövad.

 

– Arbetsdriften är också en viktig del av Kriminalvårdens återfallsförebyggande arbete. Ett mål är att öppna nya möjligheter till ett liv utan kriminalitet efter frigivningen, berättar Arve Hopen, Krimprods expert och marknadsansvarige.

Anstalten Kolmårdens skärbrädor säljs på Lagamati i Stockholm ...

Oscar Wilund driver husgerådsbutiken Lagamati i Stockholm. Även han ser en extra dimension i att vara återförsäljare av just Krimprods produkter.

"Jättefina och gedigna produkter"

 

– Jag upptäckte deras skärbrädor på en inredningsmässa för ett par år sedan och har sålt dem i min butik sedan dess. Det är jättefina, gedigna produkter och alla som får veta att de är från Kriminalvården tycker att ”Gud va bra!”, berättar han.

Samma positiva och lite förvånade reaktioner möter även keramikern Elise Arwin. Hon säljer Kriminalvårdens skärbrädor och ostbrickor i Hesselby krukmakeri, som är inrymt i källaren till Hässelby slott utanför Stockholm.

... liksom i krukmakeriet i Hässelby slotts källare.

– För mig är det viktigt att visa att produkterna kommer från Kriminalvården och att de förhoppningsvis kan bidra till en nystart för den som suttit inne. Jag låter alltid etiketten med Krimprods logga hänga kvar på sakerna. I framtiden ser jag gärna ännu fler produkter därifrån, säger hon.

"Vi säljer inte vad som helst"

Anders O Karlbom.

Sätra Bruks Herrgård i västgötska Undenäs är en hotell- och konferensanläggning, som snart öppnar upp en hotellshop med Kriminalvårdens keramik, förkläden och silverarmband. Anläggningen ägs av statliga Stiftelsen Allmänna Barnhuset, som verkar för att stärka barn i utsatta situationer. Socialt ansvarstagande är därför ett ledord för verksamheten, berättar hotellets chef Anders Olsson Karlbom:

 

– Det ska inte vara vad som helst som säljs i vår shop, utan det ska finnas ett annat värde än bara produkten. Det gör det i och med den rehabilitering det innebär att jobba i Kriminalvårdens arbetsdrift, säger han.

Arve Hopen gläder sig åt Krimprods växande kundskara – och det gör han för klienternas skull.   

Håller hög kvalitet

– Ju kändare våra produkter blir desto lättare har de intagna när de söker jobb efter frigivningen. Vi har numera även en webbplats där man kan se allt vi producerar, men tanken är också att de intagna ska kunna visa vilka produkter de varit med och tillverkat den dag de söker arbete.

Vilken kvalitet håller Kriminalvårdens produkter?

– Allt vi säljer har samma kvalitet som vilket externt företag som helst, säger Arve Hopen.

Det påståendet bekräftas av de företagare vi pratat med, här med Anders Olsson Karlboms ord:

– Produkterna håller väldigt hög kvalitet, så de är absolut säljbara på en fyrstjärnig hotell- och konferensanläggning.

Fotografer: Carolin Freiholtz/Omelettfoto, Cissi Glittvik/Hans Hugos, Elise Arwen/Hesselby krukmakeri, Anders O Karlbom/Sätra Bruks Herrgård, Oscar Wilund/Lagamati, Kriminalvården

Mer om Krimprod:

Kriminalvårdens arbetsdrift ger klienterna meningsfull sysselsättning i anstalt och häkte. Verksamheten är även en viktig del av de återfallsförebyggande insatserna.

Produktionen bedrivs ute på anstalterna på motsvarande sätt som på industrier och verkstäder ute i samhället, under ledning av bransch- och yrkeskunniga arbetsledare och lärare. Även på häktena utförs enklare arbeten, som montering och förpackning.

Verksamheten finns på 39 enheter runt om i landet. Bredden är stor: mekanisk industri, trä- och snickeriindustri, montering och förpackning, plastindustri, textilindustri samt natur och miljö. De tjänster som erbjuds är inom tvätt och tryckeri.

De intagna gör produkter främst på beställning, så kallad legotillverkning. Men det rör sig även om tillverkning av egna produkter, exempelvis keramik och trävaror.

Krimprod är varumärket för arbetsdriftens tjänster och produkter. På www.krimprod.se hittar du mer information om vad Krimprod erbjuder.  

Vad tillverkas var?

Några av Kriminalvårdens produkter, som tillverkas för försäljning, är följande:

  • Trälådor tillverkas på anstalterna:

Kristianstad, Halmstad, Skänninge, Östragård, Fosie, Gävle

  • Skärbrädor tillverkas på anstalterna:

Norrtälje, Asptuna, Kolmården, Västervik, Högsbo, Skänninge

  • Förkläden tillverkas på anstalterna:

Hinseberg, Färingsö, Nyköping

  • Silversmide tillverkas på anstalten:

Nyköping

  • Keramik tillverkas på anstalterna:

Hall, Färingsö.

Läs mer: