Kriminalvården

Kriminalvården logotyp
Hundarna Joy och Veja med matte och husse.

Joy och Veja ska bli besöks- och terapihundar

21 november 2019

Med 20 års erfarenhet av kriminalvård har Henrik Hvid på häktet och anstalten Luleå aldrig tidigare varit del av något som är till så stor glädje för personal och klienter.

Det är flatcoated retrievern Veja, 7 månader, och labrador retrievern Joy, 9 månader, tillsammans med matte Anna Brännvall respektive husse Henrik Hvid som kommer påbörja en utbildning för att kunna använda hundarna i tjänsten. I Luleå vill man satsa på det som kallas djurassisterade interventioner, alltså att med hjälp av djur kunna skapa en positiv och hälsosam miljö för klienter och personal.

- Alla kollegor gör redan en oerhört bra insats varje dag med klienterna men en hundträff är det där lilla extra – och oväntade - plus i vardagen, säger Henrik Hvid.

Under sommaren har häktet och anstalten haft både höns och får vilket varit till stor glädje för alla. Nu kommer alltså Veja och Joy få bidra till att skapa isoleringsbrytande åtgärder för häktade och ge motivation till ungdomarna på anstalten.

- Att få uppleva hur glad och tacksam en klient är som har suttit länge på häktet över att få träffa en hund under en kort stund är nästan rörande, fortsätter Henrik.

Veja och Joy övar i observationscell med figurant.

En besökshund och en terapihund har samma grundkrav men ett besökshundekipage (hund plus förare) arbetar för att förstärka klienternas mående här och nu, medan ett terapihundekipage arbetar med övningar som är anpassade till ett visst behov hos en klient.

Besöks- och terapihundar användas också inom skola och vård, inom psykiatrin, med människor med funktionsnedsättning etc. Resultaten man sett av att använda sig av besöks- och terapihundar är att de tillför glädje, skapar en trevlig stund i en annars prövande situation, de kan väcka gamla minnen till liv och allt detta utan att värdera eller bedöma människan.

Man kan följa Veja och Joy i Kriminalvårdens bloggar, där kommer husse och matte att rapportera hur det går för dem under utbildningen.