Kriminalvården

Kriminalvården logotyp
Skådespelaren Joakim Sällquist och frivårdsinspektören Sinisa ceho
Joakim Sällquist berättar att en skelettcancerdiagnos och ett utanförskap präglade hans uppväxt. Efter en tid kom drogerna som en tröst. Idag ser livet helt annorlunda ut, mycket tack vare mötet med Sinisa Ceho. Foton: Henrik Witt

Frivårdsinspektören fick Joakim Sällquist på banan

24 oktober 2019

Hans allra första filmroll ledde direkt till en Guldbagge. I år har han spelat in en tv-serie baserad på deckarförfattarna Roslund och Hellströms roman Box 21. Men innan Joakim Sällquist blev en hyllad skådespelare var han drogmissbrukare och kriminell. På frivården mötte han Sinisa Ceho.

Joakim ”Jocke” Sällquist belönades för bästa manliga huvudroll som den kriminella pappan Roland i filmen Goliat. Innan skådespelarkarriären tog fart var Jocke drogmissbrukare i Norrköping. Missbruket och den kriminella livsstilen ledde till fängelsestraff och kontakter med frivården.

– Nu sitter jag på andra sidan bordet. Det är jättehäftigt!

Sinisa Ceho, porträtt.

Sinisa Ceho.

Vi träffar Joakim Sällquist och frivårdsinspektör Sinisa Ceho på frivården i Norrköping för ett samtal om gamla tider. De två männen ger varandra en kram. Idag träffas Jocke och Sinisa inte som klient och handläggare – utan som vänner och närapå kollegor. Jocke är boendestödjare och ska efter vår träff följa en ung kille till socialen.

Fastnade i djävulsdrogen

Sinisa Ceho ser glad ut när han berättar om hur Jocke var på den tiden han var klient i frivården.

– Han dribblade förstås, men han var aldrig otrevlig mot personalen. Jocke har alltid varit högt rankad och uppskattad av missbrukarna. Men idag ser de upp till honom av en annan anledning – han har lyckats som skådespelare och dessutom blivit drogfri.

Till en början fanns ingen motivation till förändring hos Joakim Sällquist.

– Jag borde ha vaknat till tidigare. Man hittade mig medvetslös på tåget, jag blev skjuten i bröstet i Thailand och jag fastnade i djävulsdrogen MDPV.

– Först märkte jag inte av att jag fastnat. Visst, jag hörde att folk blev konstiga av drogen, men jag tänkte ”Varför slutar de inte då?” Efter fyra års användande kraschade min hjärna. Jag hamnade i en psykos som inte ville släppa.

Han berättar om fasorna och att han var övertygad om att han ingick i ett militärexperiment.

När kom vändningen?

– Det fanns gånger i mitt liv när sanningen varit nära, men så har jag fortsatt. Till slut hamnade jag på rättspsyk i Vadstena. En massa sanningar gick upp för mig och jag insåg att jag levde i en förljugen värld. Det handlade om att ha fått nog, att ha nått sin personliga botten.

"Jag har skådespelat i 27 år"

– Hade inte psykosen kommit hade jag fortsatt punda in och ut på kåken. Nu var jag förvirrad och insåg att allt bara var en dålig föreställning. Jag har varit skådespelare i 27 år. Min pappa säger att den där psykosen var en gåva från gud.

Väl tillbaka i Norrköping fick Joakim frivårdsinspektör Sinisa Ceho som sin handläggare.

– Jag levde mitt liv i genvägar och tänkte att jag kommer att lösa allt, bara jag fuskar lite. Men allt förändrades när jag träffade Sinisa. Tack vare honom sitter jag här idag. Han har en stor del i mina framgångar.

Helt avgörande var att Sinisa Ceho ordnade ett möte med alla för Joakim viktiga personer och aktörer. Till det mötet kom Jockes bror, som har en stor del i Jockes tillfrisknande, och personer från arbetsförmedlingen, psykiatrin, socialen och kyrkan. Med gemensamma krafter visade de vad som gällde och vad som krävdes av Jocke.

– Det var en imponerande uppställning, säkert sju, åtta personer runt bordet. Alla fick samma information och inget kunde längre hamna mellan stolarna. Det blev tydligt för alla parter, även för mig, säger Jocke.

Tuff men rättvis frivårdsinspektör

– Jag hade levt i bidragskarusellen så länge och förväntade mig bara att folk skulle fixa allt. Men det här var något nytt och jag kände mig sedd. Under den här tiden följde Sinisa upp hela tiden och jag kände att någon brydde sig om mig på riktigt.

Som spindel i nätet för samverkan mellan myndigheterna satt Sinisa Ceho. Joakim beskriver honom som tuff, men rättvis.

– Sättet han mötte mig på var äkta. Han hade ett engagemang med hjärtat. Att jag sitter här idag är Sinisas förtjänst. Jag fick känna av ett stort engagemang när jag var som mest sårbar. Det kom lägligt, jag var så rädd.

Kontakten med kyrkan blev ytterligare ett avgörande i Jockes tillfrisknande.

– Jag började städa där två gånger i veckan. Jag kände aldrig att de utnyttjade mig så effekten blev att jag ville hjälpa dem. Arbetet gav mig en struktur och ett meningsfullt sammanhang.

Finns det risk för att du återfaller? Det finns väl även droger i skådespelarvärlden?

– Absolut finns det risker och droger i den här miljön. Om jag väljer att ta någon drog, alkohol eller vad som helst, så kidnappar den hjärnan och jag är fast igen. Men jag dras inte längre till de tydligt dysfunktionella människorna. Förr valde jag dem, de snackade också skit och jag passade in där.

Idag försöker Jocke undvika svåra situationer. Som den gången vid ett inspelningstillfälle i Rumänien i våras när han fick frågan om de ville köpa gräs. ”Oh no, we don’t smoke!”svarade Jocke.

Vill finnas till för ungdomar

– Känner jag mig inte bekväm på en fest, finns det ingen anledning att vara kvar. Jag håller processen igång och påminner mig om vem jag är och då går det bra. Har man påbörjat ett ärligt arbete med sig själv, är man skyddad. Jag tar ingenting, inte en lättöl på fem år.

Att finnas för andra anser Jocke är viktigt, dessutom påminner det honom om var han kommer ifrån. Därför hjälper han ungdomar och avhoppade klienter. Den unge man som är med idag har en trasig uppväxt som lett till kriminalitet och inlåsning. Han säger att det är mycket lärorikt att hänga med Jocke och att Jockes helhjärtade engagemang har bidragit till att hans eget liv har vänt.

– Idag är han pappa, han har börjat jobba, har egen lägenhet och jag är hans kontaktman, förklarar Jocke.

4 frågor till Joakim Sällquist:

Joakim Sällquist medverkar i tv-serien Box 21, med premiär nästa år.

1. Är det nervöst att spela in igen efter succén med Goliat?

– Det är en jättehäftig roll, med bredd och djup på min karaktär. Det är häftigt att få vara med i gänget med top notch-skådespelare. Hade det här hänt tidigare, då hade jag blivit odräglig och tyckt jag varit förmer än andra. Vilket enbart handlar om rädslor. Men det fina i kråksången är att jag provspelade och blev godkänd för rollen innan guldbaggegalan.

2. Är du rädd för att fastna i rollen som buse?

– Filmen Goliat är jättebra på att visa utanförskap, det finns ett syfte med min roll. Jag gör en karaktär som är kriminell och det är fint att porträttera en människa med känsla.

3. Du spelar så övertygande i Goliat att jag blev rädd för dig …

– Jag vill ha komplexa roller. Alla har vi väl ett odjur inom oss. Det är väl tricket med film att våga plocka fram det här odjuret. Men jag skapar en illusion. Jag fick läsa manuset till Goliat och sedan tolka rollen, det har inget att göra med den person jag är. Jag är en vanlig schyst kille som aldrig skulle slåss med min son.

4. Dina råd till unga människor på väg in i kriminalitet?

– Jättesvårt. Jag kan inte komma på något som kan hooka någon. Jag tror inte det hade spelat någon roll vad någon sagt till mig. Jag vill vara försiktig med råd eller skrämselpropaganda. Jag tror mer på att ta hand om de unga, värna om dem som har det svårt i barndomen. Där kan man göra jättebesparingar.

 

Rollen som Roland i filmen Goliat gav Joakim Sällquist en Guldbagge. Här kan du se trailern.