Kriminalvården

Kriminalvården logotyp
Anna-Maria Hansson och Smilla tog individuellt silver i mästerskapen.
Anna-Maria Hansson och Smilla tog individuellt silver i mästerskapen.

Guldnosar i NM i narkotikasök

17 oktober 2019

Det blev svenskt lagguld, när Kriminalvårdens nordiska mästerskap i narkotikasök nyligen hölls i Danmark. Kriminalvårdaren Anna-Maria Hansson och vallhunden Smilla knep även individuellt silver.

Duon hade ett guld att försvara från förra NM-tävlingen i Finland. Men den här gången var en dansk kriminalvårdare och hans hund strået vassare.

– Vi blev snuvade av dem med ganska få poäng så det var nära guld igen, säger Anna-Maria Hansson.

Deltagande ekipage tävlade i sex olika moment: lydnad, väsk- och skåpsök, fordonsök, utesök och sök efter narkotika i små respektive stora lokaler.

Anna-Maria Hanssons kollega Tobias Torelli och jaktcockern Uno slutade femma av totalt åtta ekipage. När respektive nations poäng slogs ihop räckte det till svenskt lagguld.

Hela guldgänget har sin placering på Hällbyanstalten, men arbetar på häkten och anstalter i hela region Mitt.

– När det är skarpt läge och man misstänker att det finns narkotika på ett häkte eller en anstalt så åker vi dit på en gång. Men de flesta jobb vi åker på är preventiva. Hundarna söker efter preparat i olika typer av lokaler och på både intagna och besökare, berättar Anna-Maria Hansson.

Kriminalvårdens narkotikahundar tränas att söka efter cannabis, kokain, heroin och amfetamin. Cannabis är det vanligaste fyndet.

Berätta mer om Smilla!

– Hon är en malinois, en belgisk vallhund som är en vanlig tjänstehundsras. Hon är sju år och har tidigare varit introvert, men börjar bli extrovert. Hon är en liten prinsessa, som har en bra arbetsmotor och som älskar sitt jobb.

Smilla är Anna-Maria Hanssons första tjänstehund och hon hoppas att hunden ska orka arbeta i många år till.

– Hon börjar ha bra med erfarenhet, men man blir aldrig färdig. Det gäller också att hunden alltid är i god fysisk kondition för att inte ta slut i förtid. Därför lägger vi mycket tid på träning, både på jobbet och fritiden. Att vara hundförare är också en hobby.