Kriminalvården

Kriminalvården logotyp
hanna jarl
"Det roligaste med att vara chef inom Kriminalvården är alla möten med människor, möjligheten att kunna påverka och bidra till att förändra människors liv och det faktum att det ständigt dyker upp nya frågor", säger kriminalvårdsdirektör Hanna Jarl.

Hanna Jarl kan bli årets offentliga ledare

10 oktober 2019

Kriminalvårdsdirektör Hanna Jarl är en av finalisterna när Framtidsverket utser Årets ledare inom offentlig sektor. I närmare 20 år har hon lett medarbetare och andra chefer på olika nivåer inom Kriminalvården.

Hanna Jarl har jobbat sig upp inom organisationen. Som 25-årig juridikstuderande började hon som sommarvikarierande kriminalvårdare på anstalten Färingsö/Svartsjö. Hon ville få arbetserfarenhet och tyckte att kriminalvård var ett spännande område. Efter examen arbetade hon under några år som frivårdsinspektör och klienthandläggare, innan hon blev chef för Storbodaanstalten.

– Jag var 29 år och kom till en av de större och tuffare anstalterna i Stockholm.. Jag vet inte riktigt hur jag kunde få det stora ansvaret eller hur jag vågade tacka ja till jobbet, men det gick ju bra och jag har alltid känt mig lyft av chefer och kollegor, konstaterar hon.

Jobbade hårt på sågverket

Ungefär 18 år senare kan hon titulera sig kriminalvårdsdirektör. Det är så klart inte en slump att hon lyckats ta sig till positionen som myndighetens näst högsta chef. Som ung hemma i Småland var hon hängiven hästtjej, vilket i regel förutsätter både stort ansvarstagande och förmågan att hugga i. Hon har entreprenörsanda berättar hon. Pappan var företagare och drev ett sågverk med sina bröder. Där sommarjobbade även en ung Hanna Jarl.

– Jag fick jobba hårt. Lärde mig att om jag vill någonstans så får jag ta mig dit själv.

Nu är hon en av åtta som gått vidare till final när Framtidsverket, en konsultbyrå som arbetar med arbetsgivarvarumärken, utser Årets ledare. Vinnaren ska vara en inspirerande förebild inom offentlig sektor.

– Jag är stolt och hedrad att någon i organisationen har tagit sig tid att nominera mig. Det skapar kraft och energi att vilja fortsätta utvecklas som chef och ledare, säger Hanna Jarl.

Lagarbete och tydlighet

Hon beskriver sin ledarskapsfilosofi.

– Teamet är A och O. Det är viktigt att medarbetarna både upplever och förstår att de är betydelsefulla för helheten. Jag lägger mycket vikt vid bemötandet, tror på tillit och strävar efter att vara närvarande i möten med medarbetare och kollegor, säger hon.

– En av mina styrkor är att jag har förhållandevis lätt att ta folk.

Målmedvetenhet är ett ledord, liksom tydlighet.

– Jag har alltid hållit mig i juridiken och vill göra saker ”by the book”.

Även mod är en viktig ingrediens i ett framgångsrikt ledarskap, anser hon, inte minst i svåra situationer.

– Jag har ofta fått leda i förändring och klarar av att ta även obekväma beslut.

Årets ledare utses på Framtidsgalan i Stockholm 28 november.