Kriminalvården

Kriminalvården logotyp
jacques mwepu utanför europeiska rådet bryssel eu arbetar för europeiska utlandstjänsten

Jacques Mwepu utanför Europeiska rådet i Bryssel, där han ofta följer debatter mellan EU:s utrikesambassadörer.


Kriminalvårdschefen som påverkar i EU

26 september 2019

Jacques Mwepu är den första kriminalvårdsexperten vid Europeiska utrikestjänsten i Bryssel, EU:s utrikesdepartement. Han är rådgivare och policyutvecklare i kriminalvårdsfrågor, när EU ska vara med och bygga upp en fungerande rättsstat i krisdrabbade länder.

– Jag ser till att kriminalvårdsfrågor hamnar på agendan vid utrikestjänstens planering av insatser, berättar Jacques Mwepu.

Under två år har han lämnat sin ordinarie tjänst som kriminalvårdschef på Hinseberg, till förmån för utrikestjänsten i Bryssel.

Europeiska utrikestjänsten ansvarar för EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik, samt för de 140 EU-ambassader som är utspridda i 140 icke-medlemsländer. Jacques Mwepus enhet planerar och följer upp EU:s civila insatser i krisdrabbade länder.

Av EU:s pågående tio missioner i Afrika, Mellanöstern och Europa finns kriminalvårdskomponenter bara med i två stycken. 

– Det visar hur kriminalvård bortprioriterats och mitt uppdrag är att ändra på det.

Hur går det?

– När jag kom hit för ett halvår sedan fnissade folk lite åt ”fängelsekillen”. Jag har märkt en viss kursändring i bemötandet och entusiasmen nu. Det enklaste området för ett socialt djur som jag är själva nätverkandet, berättar Jacques Mwepu.

Desto svårare var det att på fjärde dagen, utan introduktion, följa en debatt i Europeiska rådet mellan 28 av EU:s utrikesambassadörer. 

– De diskuterade organiserad brottslighet på varsin engelsk dialekt och jag förde anteckningar i snabb takt. Det var tufft.

Just nu skriver han en processbeskrivning om hur ett samarbetsavtal mellan Utrikestjänsten och EU:s juridiska organisation, Eurojust, ska tillämpas i missioner.

– Det är ett drömläge att lyfta fram kriminalvårdens relevans i sammanhanget. Det märks att en kriminalvårdare håller i pennan, berättar han.

Han föreläser även vid EU:s missionsförberedande utbildningar.

– Min förhoppning är att uppnå samma engagemang kring kriminalvårdsfrågor som numera finns vid FN-högkvarteret i New York, där Sverige också bidragit till utvecklingen.

Läs nyhetsartikeln: Svensk kriminalvård gör skillnad internationellt

Läs mer om Kriminalvårdens internationella verksamhet.

Om Jacques Mwepu

Han har en gedigen erfarenhet av Kriminalvården och dess kärnverksamhet, senast som kriminalvårdschef på anstalten Hinseberg.

Genom åren har han också representerat Kriminalvården internationellt, bland annat som sekonderad kriminalvårdsexpert till FN i Elfenbenskusten.

Jacques Mwepu har även varit tillförordnad chef på Kriminalvårdens internationella enhet under en tid.