Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Satsning på Kriminalvården i höstbudgeten

9 september 2019

Det görs extra satsningar på de rättsvårdande myndigheterna i budgetpropositionen för 2020. Kriminalvården får, enligt Liberalerna, ett tillskott på 200 miljoner redan i år och ytterligare 130 miljoner kronor nästa år.

Budgetpropositionen för 2020 presenteras nästa onsdag, den 18 september, men delar av innehållet är redan känt. På måndagen höll Liberalerna en presskonferens där de presenterade en satsning på de rättsvårdande myndigheterna. Enligt partiet är det resultatet av deras krav i budgetförhandlingar med regeringen. Totalt tillförs de rättsvårdande myndigheterna drygt 700 miljoner kronor nästa år.

Framförallt är det Domstolsverket och Kriminalvården, som får del av satsningen, som är tänkt att fortsätta under flera år. Kriminalvårdens budget förstärks enligt Liberalerna med 200 miljoner kronor redan i år och 130 miljoner kronor nästa år.

– Det här är en mycket positiv signal. Vi är givetvis glada över att vi har fått gehör och att regeringen och samarbetspartierna delar vår bild om det allvarliga läget för svensk kriminalvård, säger Kriminalvårdens t f generaldirektör Stefan Strömberg, som samtidigt poängterar att Kriminalvården vill invänta budgetpropositionen i sin helhet och ta del av den i lugn och ro innan han uttalar sig i detalj.

– Att möta platsbristen är högprioriterat, men exakt hur tillskotten ska användas får vi återkomma till.

Han poängterar också att Kriminalvårdens besparingar och effektiviseringar kommer att fortsätta. Det är mycket viktigt att myndigheten får en budget i balans och att Kriminalvården minskar de anslagskrediter som ökat de senaste åren.