Kriminalvården logotyp
Mjölkbonden Urban Oldenmark Andersson blev kriminalvårdare
Urban Oldenmark Andersson. Foto: Helen Holmgren

Mjölkbonden som fick sommarjobb på anstalt

15 april 2020

För ett år sedan bytte bonddrängen Urban Oldenmark Andersson ut arbetet med mjölkkor mot ett vikariat med människor – de intagna på anstalten Saltvik i Härnösand.

Urban Oldenmark Andersson vill tipsa fler om att testa på ett sommarvikariat inom Kriminalvården. 

– Mitt första intryck när jag kom till Saltvik var att det här kommer bli en utmaning. Men hela tiden har jobbet känns jättebra och jag trivs med både personalgruppen och arbetet med klienterna, berättar han.

Idag är han tillsvidareanställd kriminalvårdare på anstalten.

Urban Oldenmark Andersson växte upp på en bondgård, och i sitt tidigare arbete som bonddräng brukade han ägna dagarna åt att mjölka kor, köra traktor, vårbruka och höstskörda. Drängjobbet var väldigt rutinbundet, samtidigt som han måste vara beredd på plötsliga förändringar. Precis som i det nuvarande jobbet som kriminalvårdare, berättar han.

Gäller att behålla lugnet

– På gården kunde det hända att djuren försökte rymma, blev sjuka, eller skulle kalva. Nu kan det handla om att en klient på avdelningen mår dåligt, blir arg och brusar upp.

I bägge sammanhangen gäller det att hålla sig lugn.

– Som vårdare behöver man vara stress- och konflikttålig. Det är också viktigt att kunna ta klienterna på ett bra sätt, att vara tydlig och noggrann, konstaterar Urban Oldenmark Andersson.

Han arbetar på anstaltens säkerhetsavdelning och berättar om vad som händer just den här dagen:

– Jag ska se till att de intagna jobbar, här på anstalten tillverkar de bland annat fuktslukarpåsar och larmhållare.

– Jag ska också vara med dem på avdelningen. Några studerar och då ska jag hjälpa dem att ringa till läraren som kan finnas på distans. Vi kanske även kommer spela lite pingis.

Lär sig något nytt varje dag

Dokumentation och säkerhetsarbete är ett par andra ständigt återkommande komponenter i hans uppdrag. Och allt sker i nära samarbete med kollegor.

I januari i år påbörjade han den obligatoriska och fullt betalda kriminalvårdsutbildningen. Den varvar utbildningsperioder på ett av Kriminalvårdens kompetenscenter med verksamhetsförlagd utbildning, i Urbans fall på Saltvik. På grund av Coronautbrottet har utbildningen pausats och Urban är nu enbart på plats på Saltvik.

– Men man lär sig något varje dag i det här jobbet. Det är också så jag tänker när jag blickar framåt: att jag ser fram emot att få fortsätta lära mig mer, säger han. 

Urban Oldenmark Andersson

Ålder: 49

Bor: på landet utanför Härnösand

Familj: fru och tre barn

Tidigare yrken: ordningsvakt, värdetransportör, bonddräng

Gör: arbetar som kriminalvårdare på anstalten Saltviks säkerhetsavdelning

Intressen: brottades i drygt tio år, nu ägnar han fritiden åt att spela innebandy och åka skidor. Håller sig även i form genom att cykla till anstalten varje dag.