Kriminalvården logotyp
En kvinna står utanför en port med skylten häktet Falun. Foto.
– Att genomföra transporter till tingsrätten och följa rättegångar ser jag som en extra dag i skolbänken, det är väldigt intressant, säger Elina Börjesson.

Corona gav henne möjligheter

11 augusti 2020

Åklagare är drömjobbet men att jobba som jurist inom Kriminalvården är också väldigt lockande. Det säger Elina Börjesson som gör sin andra sommar på häktet i Falun.

Elina Börjesson läser på juristprogrammet i Örebro men sommarjobbar på häktet i Falun.
– Att genomföra transporter till tingsrätten och följa rättegångar ser jag som en extra dag i skolbänken, det är väldigt intressant, säger hon.

När coronapandemin bröt ut började universitetet med distansutbildning vilket innebär att hon kan arbeta mer på häktet.
– Jag har jobbat helger på häktet hela året och på heltid under sommaren och distansstudierna gör att jag kan jobba som timanställd även under skolterminerna.

Hennes stora intresse är straffrätt och i framtiden vill hon helst jobba som åklagare inom brottmål. Häktet ger henne värdefull insyn och förståelse.
– Det är svårt att sätta finger på exakt vad det är men jag har fått en helt annan förståelse för hur de intagna har det, vilka restriktioner det finns och vad de innebär samt hur intagna känner. Jag utvecklas i hur jag samtalar med andra människor och genom att lyssna på andras perspektiv från människor som man annars inte kommer i kontakt med. Det är viktigt för mig att veta hur klienterna har det om jag kommer arbeta som åklagare eftersom man som åklagare tar mycket beslut.

Hon är 28 år och har tidigare arbetat med att leverera blommor till dagligvaruhandeln. Hon bor i Örebro under skoltiden men har sin familj i Falun där hon också bor under sommaren. Hon trivs mycket bra på häktet i Falun som har 34 häktesplatser.
– Här får man verkligen göra allt, jag är promenadvakt, centralvakt och jag är med i samtal och hjälper klienter på olika sätt och är med på transporter till allt från tandläkaren till tingsrätten. Det är nog fördelen med ett mindre häkte, ingen dag är den andra lik.

Efter sommaren sedan hon ner på deltid innan studierna tar vid igen.

Vad gör du på fritiden?
– Det blir mycket plugg och umgås med familj och vänner. Jag har även ett stort intresse för dokumentärer, politiska och brottsdokumentärer.

Om du får plocka ut en enda sak med vad som är bäst med ditt jobb?
– Det absolut bästa här i Falun är kollegorna, ibland har man tunga dagar men kollegorna är helt fantastiska och det är det som får en att fortsätta, säger Elina Börjesson.

Om Elina Börjesson

Studerar: till jurist på Örebro universitet.
Bor:
 i Örebro under skoltiden och i Falun på sommaren.
Ålder: 28.
Sommarjobbar: på häktet i Falun för andra året i rad.
Gillar: dokumentärer om brott och straff, matlagning och skidåkning.