Kriminalvården logotyp
En äldre man i uniform framför ett staket någonstans i Palestina. Foto.
Lars Widholm på sin senaste EU-mission, 2018 i Palestina. Nu bär det av till Bryssel istället. Foto: Hasse Resebro

Han blir ny expert på kriminalvård i Bryssel

19 augusti 2020

Lars Widholm, kriminalvårdschef för häktet och anstalterna i Norrköping, blir ny kriminalvårdsexpert i EU.

Sverige ställer sedan ett par år upp med en kriminalvårdsexpert vid Europeiska utrikestjänsten – EU:s utrikesdepartement. Den 1 september tillträder Lars Widholm tjänsten. Han efterträder Jacques Mwepu som blir chef för Kumlaanstalten.

– Jag kommer att jobba med strategisk planering och rådgivning för EU-missioner i olika konfliktområden. Det handlar om frågor som berör hela rättskedjan och säkerhetssektorn, men jag kommer att jobba för att få in kriminalvårdskomponenten i fler EU-missioner. Jacques har gjort ett väldigt bra jobb och jag ska försöka ta stafettpinnen vidare, berättar Lars Widholm.

Har haft uppdrag i Palestina och Irak

För tillfället finns kriminalvårdexperter bara vid EU-missionerna i Kosovo och Palestina. Lars Widholm vill jobba med metodutveckling och konceptutveckling i samverkan med dem.

– Sen måste vi arbeta för att få kriminalvårdskompetens i flera missioner. Jag kan nämna Irak- och Ukraina-missionerna som exempel. Det är ett långsiktigt arbete.

Passande erfarenheter för jobbet är bland annat egen erfarenhet från fältet på två olika EU-missioner – Irak och Palestina – och bilateralt samarbete med Kenya och Kurdistan.

Påverka på strategisk nivå

– Nu ska det bli intressant att få möjlighet att påverka hela systemet. När jag varit ute i missioner har jag gjort egna erfarenheter av vad som funkar bra och vad som funkar mindre bra. De erfarenheterna tar jag med mig för att försöka påverka på en strategisk nivå. Det finns mycket utvecklingsmöjligheter, säger Lars Widholm.

Varför passar du på en tjänst i EU-byråkratin?

– Jag har bred erfarenhet av att jobba i EU-missioner samt med utvecklingsarbete och att etablera arbetsrelationer i internationella miljöer. Jag är van vid analysarbete och planering i sådana sammanhang.

Får ta det som det kommer

Hur blir det att börja ett nytt internationellt jobb i corona-tider?

– Just nu ser det ut som att mycket kommer att starta upp igen, men vi vet inte hur covid-19 utvecklas under hösten. Det gäller att anpassa sig och ta det som det kommer.

– När det gäller det praktiska arbetet i missionerna är det många experter som tagits hem och väntar på att åka tillbaka. Det lär säkert påverka även på huvudkontorsnivå, men det är svårt att nu kunna säga på vilket sätt.

Lars Widholms förordnande i Bryssel är på två år. Tony Bertlin blir tillförordnad kriminalvårdschef i Norrköping.