Kriminalvården logotyp
Två män visas från varsin skärm och försöker skaka hand. Foto.
Kriminalvårdens generaldirektör ​Martin Holmgren befann sig i Stockholm och kommunstyrelseordförande Johan Persson (S) i Kalmar, men de lyckades (nästan) skaka hand ändå under pressträffen.

Ett stort steg närmare ny anstalt i Kalmar

10 december 2020

I dag tecknade Kriminalvården och Kalmar kommun ett så kallat samverkansavtal om att bygga en helt ny anstalt och ett nytt häkte i Kalmar.

Här kan du se den gemensamma presskonferensen som hölls i samband med undertecknandet.

Kriminalvården befinner sig i ett ansträngt läge när det gäller kapaciteten på anstalter och häkten och behovet av att bygga ut verksamheten är stort.

– Kriminalvården ökar nu takten i arbetet med att hantera platsbristen. Bland annat har vi inrättat en nationell beläggningsstab. Arbetet har gett resultat, vi har under hösten fått fram ytterligare cirka 200 anstaltsplatser. Samtidigt ser vi över vår långsiktiga plan för att bygga ut och bygga nytt, som i Kalmar, säger Kriminalvårdens generaldirektör, Martin Holmgren.

Delad glädje

Dagens undertecknande av ett samverkansavtal med Kalmar kommun om att bygga ny anstalt och nytt häkte, är ett stort steg i den storsatsning som Kriminalvården nu gör för att öka antalet platser.

– Jag är oerhört stolt och glad idag. Satsningen i Kalmar är en viktig del i arbetet med att utöka Kriminalvårdens platskapacitet. Genom den nya anstalten och häktet i Kalmar skapar vi goda förutsättningar för en modern och återfallsförebyggande kriminalvård i en bra arbetsmiljö, säger Martin Holmgren.

Glädjen delas av kommunstyrelsens ordförande i Kalmar, Johan Persson (S):

– Det är en glädjens dag här i Kalmar. Vi har under många år haft en dialog om framtiden för häkte och anstalt i Kalmar. Äntligen är vi i mål.

Hundratals arbetstillfällen

Det handlar alltså om en helt ny anstalt med mellan 300 och 400 platser. Men även ett häkte med kapacitet för 80 intagna. Den nya anstalten är tänkt att byggas i Halltorp, cirka 30 kilometer söder om centrala Kalmar. Där kommer kommunen nu att skyndsamt påbörja planarbetet.

När det gäller häktet har kommunen också anvisat plats för etablering i anslutning till lokaler där Polismyndigheten idag bedriver sin verksamhet.

– Sammantaget så handlar dagens besked om hundratals arbetstillfällen vilket naturligtvis är oerhört välkommet. Vi kommer självklart att göra vad vi kan för att landa dessa två etableringar så snabbt och smidigt som möjligt, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S).