Kriminalvården logotyp

Barnombud får intagna att axla föräldrarollen

15 juli 2020

Att låta intagna föräldrar skypa med sina barn är ett lyckat grepp. Kriminalvården införde detta under våren, efter att möjligheten till besök pausats på grund av smittorisken. Barnen gillar att kunna se sin pappa eller mamma under samtalet.

Kriminalvårdarna och barnombuden Camilla Svalstedt och Christer Batschkowski i ett besöksrum på anstalten Asptuna. Foto.

Som barnombud på anstalt har Camilla och Christer ett viktigt funktionsuppdrag.

– Det funkar jättebra och det är så kul att få vara med i den här satsningen, säger barnombuden Camilla Svalstedt och Christer Batschkowski.

Som barnombud på anstalten Asptuna sitter de med under videosamtalen när intagna pappor pratar med sina barn.

Att det finns en liten låda med gosedjur och böcker i rummet är ett smart grepp. Leksaker gör att även små barn kan sitta still och höra vad pappa har på hjärtat. Några pappor har gått ”all in” och med en tygmask på huvudet förvandlat sig till en glad ko eller en gullig tvättbjörn som sjunger barnvisor.

För barnens skull

– Barnen tycker det är jättekul när pappa fånar sig, säger Camilla Svalstedt.

– Det är härligt att se när vuxna män kliver in i föräldrarollen och sjunger Imse Vimse spindel för sitt barn, säger Christer Batschkowski.

Att de intagna uppskattar att tala med sina barn, eller barnbarn, råder det inga tvivel om. Men samtalen genomförs för barnens skull, slår barnombuden fast.

– För de äldre, lite mer medvetna barnen, är inte alltid ett samtal med pappa enbart till glädje. Ett videosamtal tar ju ett steg närmare ett riktigt möte – och då kommer även känslorna.

Viktigt med bra avslut

– Det kan skapa frustration hos en 6–7-åring att inte få krama om sin pappa. Det gäller att försöka fånga upp hur barnet tänker, och prata om att det även kan vara jobbigt och tungt att prata med sin pappa, säger Camilla Svalstedt.

Ett samtal varar i ungefär 15 minuter. Att hålla tiden exakt är inte viktigt, men att samtalet får ett bra avslut är viktigt, både för barn och förälder.

Sedan barnkonventionen blev lag vid årsskiftet har barnombuden märkt av att barnrättsfrågor uppmärksammas alltmer, både i Kriminalvården och i övriga samhället.

– Det är ett stort lyft. Att vara barnombud är ett viktigt funktionsuppdrag inom Kriminalvården, Camilla Svalstedt.

Det här är ett reportage ur Kriminalvårdens personaltidning Omkrim.

En platslåda med leksaker och barnböcker står på ett golv. Foto.

Leklådan används vid besök, dock inte under pågående pandemi.