Kriminalvården logotyp
Vidar Klingvall
Visbybon Vidar Klingvall hade egentligen tänkt sommarjobba som krogvakt.

Blivande sjukgymnast överraskad av vårdarjobbet

20 juli 2020

Visbybon Vidar Klingvall hade egentligen tänkt sommarjobba som krogvakt. Men när corona kom emellan sökte han sig till jobbet som kriminalvårdare på häktet istället. Det visade sig vara högst lyckat.

– Jag fick tips om att söka hit och det kändes som en spännande erfarenhet. Jag trodde nog att det skulle vara ett lite hårdare klimat, men det är trevligt här. Ett litet ställe med god stämning, bra chefer och kollegor som trivs ihop och bryr sig om varandra, berättar han.

Han studerar till sjukgymnast, så arbetet på häktet är bara över sommaren. Men han är inne på att jobba kvar som timanställd i höst om möjlighet ges.
– Definitivt, det har jag redan flaggat för.

Vad gör man då som kriminalvårdare på häktet Visby? Efter en gedigen introduktion ägnar han bland annat dagarna åt att visitera häktets bostadsrum och sköta mathanteringen till de intagna. Han hjälper dem med praktiska saker, som kontakten med arbetsförmedling och anhöriga. Tar med dem till promenadgården och gymmet.

En del sitter där med restriktioner av olika slag, exempelvis får de inte ha kontakt med omvärlden eller andra intagna.
– De är prioriterade för isoleringsbrytande åtgärder. Det kan vara att spela pingis med dem eller prata en stund, berättar han.

De som inte har restriktioner får vara på gemensamhetsdelen. Även där är samtal och pingis återkommande inslag.
– Dagarna ser lite olika ut som kriminalvårdare här. Man får göra ganska mycket olika saker på ett så litet häkte. Vi har bara runt 16 platser, säger han.

Vad är roligast med jobbet?
– Att sitta och samtala med de intagna om deras syn på världen, politik eller deras egen situation. Det blir ofta bra diskussioner, och de kan behöva få olika infallsvinklar kring sina tankar. Jag tror att det är bra för hur de mår, och att de känner att vi är måna om dem.

Vad är svårast?
– Att hålla balansen mellan att vara vänlig men samtidigt professionell. Man ska inte bli kompis med de intagna, för man måste kunna vara den som säger ifrån när något blir fel. Men den här balansen pratade vi mycket om under introduktionen, och det finns alltid kollegor att fråga om man blir osäker på något. Alla är prestigelösa och hjälpsamma.

Om Vidar Klingvall:
Ålder: 24 år.
Bor: I Visby.
Sommarjobbar: På häktet Visby.
Gör annars: Pluggar till sjukgymnast/fysioterapeut.
En ledig dag: Sticker ut och springer eller renoverar på huset.
Varför ska man jobba på häkte om man får chansen? ”Det behövs många olika typer av människor här, eftersom man jobbar med människor. Det blir större chans till att kunna hjälpa de intagna och ha bra samtal med dem om de som jobbar här är olika".

Text: Ulrika Persson