Kriminalvården logotyp
Porträttbild utomhus på Joel Hjertén som är sommarvikarie på frivården Helsingborg.

Dagarna flyger på Joels sommarjobb i frivården

13 juli 2020

Avtjänar man en dom med samhällstjänst i Helsingborg i sommar, så är det troligt att man kommer i kontakt med 25-årige Joel Hjertén. Det är hans sommarjobb att vara spindeln i nätet i frivårdens uppdrag kring samhällstjänst.

Just nu är drygt 100 personer aktuella för samhällstjänst i Helsingborg, även om inte alla är schemalagda på samma gång.

– De flesta håller jag kontakten med per telefon, men de som är i början eller slutet av sin samhällstjänst besöker jag ute på arbetsplatsen. Det blir många timmar i bil och jag lär mig just att hitta bättre i trakten, säger Joel Hjertén med ett skratt.

Han läser socionomprogrammet hemma i Lund, men gjorde praktik på frivården Helsingborg under våren. Då arbetade han bland annat med dem som gör samhällstjänst.

– Jag schemalägger och kontrollerar att de gör det de ska, alltså kommer till arbetsplatsen och jobbar. Jag pratar med dem och med deras kontaktperson på arbetsplatsen, som kan vara en secondhandbutik, en idrottsförening, en kyrka eller en annan verksamhet som inte är vinstdrivande, berättar han.   

Hans arbete är väldigt självständigt, även om han ingår i ett arbetslag som alla arbetar på frivårdens kontor. Förutom samhällstjänsten sköter han även en hel del administration kring urinprover, som tas på dem som bär fotboja i hemmet (vissa personer avtjänar hela eller delar av sitt fängelsestraff på det viset).

– Visst kan det bli mycket att göra ibland, men jag börjar lära mig vad jag ska prioritera först. Dagarna bara flyger förbi och jag har alltid något att göra. Det är ett roligt jobb!

I höst börjar han sitt sista år på socionomprogrammet, men med en uppsats att skriva tror han att han kan kombinera pluggandet med fortsatta inhopp på frivården, om han behövs.

Vad tänker du dig för arbete efter examen?

– Jag har absolut snöat in på Kriminalvården eller Polisen, och skulle gärna hålla på med något inom det området i framtiden. En del socionomer hoppar mellan frivården och att vara civilutredare på Polisen. Det kan vara intressant.

Om Joel Hjertén

Ålder: 25 år.

Bor: I Lund.

Sommarjobbar: På frivården Helsingborg.

Gör annars: Studerar till socionom.

En ledig dag: Umgås Joel med flickvännen, spelar dataspel och gymmar.

Varför ska man jobba i frivården, om man får chansen? ”Det låter kanske klyschigt, men det är ett omväxlande jobb där ingen dag är den andra lik. Man stöter på många människor och livsöden.”