Kriminalvården logotyp
En man står vid en torkställning med nystöpta ljus. Foto.
Ljusen är i grunden vita, men kan färgas och dekoreras på olika sätt. Till jul kan man exempelvis räkna med både guldiga och röda ljus, berättar produktionsledare Mattias Hanna.

Ny juldoftande produktion på Hallanstalten

6 juli 2020

Det må vara ett halvår kvar tills tomten kommer, men i arbetsdriften på en av Hallanstaltens avdelningar doftar det jul mitt i högsommaren. Klienter och produktionsledare där har nämligen börjat med ljustillverkning.

Ett kar med flytande stearin. Foto.

Ljusbadet.

Tillverkningen av ljus smög igång på avdelningen för bara några veckor sedan. Klienterna lär sig att både stöpa och gjuta stearinljus. Från och med i höst går de in skarpt i tillverkningsprocessen, när de börjar tillverka för kunder. I sommar lär de sig bland annat hur den bästa stearinblandningen ska vara sammansatt, hur varmt det ska vara i stöpkaret och vilka vekar som lämpar sig bäst.

"Hur svårt kan det vara?"

Gjutformar för ljus placerade på ett bord. Foto.

Gjutformar i olika storlekar.

Den tidigare sysselsättning som fanns på avdelningen, förpackning av plastartiklar, har lämnats över till en annan av anstaltens avdelningar. Den nya sysselsättningsformen är kreativ och rolig, men inte helt enkel, intygar produktionsledare Mattias Hanna.

 

Han har själv lagt ner mycket tid på att förstå sig på hantverket:

– Jag tänkte först "Hur svårt kan det vara? Det är väl bara att smälta lite stearin och börja stöpa." Men det är verkligen en procedur där många moment ska klaffa för att tillverka ett kvalitetsljus, och vi provar oss fram, berättar han.

Strävar mot miljövänlighet

Olika ljus i en vägghängd trähylla. Foto.

Ett axplock ur tillverkningen.

De vill att tillverkningen ska vara så miljövänlig som möjligt. De stod inför valet att använda animaliskt stearin tillverkad från djur och slaktavfall, eller en vegetabilisk variant, innehållande palmolja. Valet föll till slut på stearin tillverkad av olivolja – ekologisk men ganska hård och svårarbetad.

När man gjuter ljus kan man hålla sig till enbart stearin, men vid stöpning krävs det att man tillsätter paraffin, som är en restprodukt från oljetillverkning. Inte miljövänligt alltså.

 

– Men medan andra väljer paraffin som huvudingrediens så gör vi tvärtom, även om det är svårare. Det är både av miljöskäl och för att ljusen får en egen charm när stearinet kristalliserar sig snabbare, berättar Mattias Hanna.

"Spännande och roligt"

Avdelningen har bara sju klienter och alla får delta i olika moment av det nya arbetet, som alltså ersätter förpackningsjobben på avdelningen.

– Klienterna tycker att det är spännande och roligt att få lära sig ett hantverk och delta i en hel process. Till skillnad från förpackningsjobben måste det här få ta tid, bland annat på grund av torktiderna. Men det bidrar till att arbetsmiljön blir harmonisk, tror jag. Inga maskiner står och låter och vi hinner prata med varandra, och jobba tillsammans genom hela processen.

Beställ varor från Kriminalvårdens produktion

Här hittar du produkter och beställningsuppgifter kring mycket av Kriminalvårdens egen produktion, som går under namnet KrimProd. Ljusen finns dock inte med på sidan ännu, men nya varor tilkommer vartefter.