Kriminalvården logotyp
 Adéle Brander står utanför anstalten Saltvik. Hon bär sin mörkblå tjänstedräkt.
– Det är kul att få variera operatörsrollen med det klientnära arbetet. Jag har hamnat på rätt plats, säger Adéle Brander.

Opera och kriminalvård Adéles melodi

27 juli 2020

Adéle Brander har siktet inställt på de stora operascenerna och vill ha ett meningsfullt sommarjobb under studietiden. Det hittade hon på anstalten Saltvik.

Adéle Brander blev av med sitt vanliga sommarjobb hemma i Stockholm på grund av coronaläget och kom på att hon kunde stanna kvar i Härnösand där hon pluggar och söka sommarjobb. I samma veva dök det upp en annons från Kriminalvården.

– Jag tycker om att jobba med människor och jobbet lät väldigt, väldigt roligt. När jag berättade det för mina vänner tyckte de att det var jättekonstigt och läskigt, men jag tyckte bara att det kändes spännande och viktigt. Jag vill bidra med det jag kan och se människorna som finns bakom brotten, säger Adéle Brander.

Sedan två månader vikarierar hon som kriminalvårdare på anstalten Saltvik. Hon varvar mellan att vara i inpasseringskontrollen och på besöksavdelningen, som nu har fler häktade än vanligt eftersom besök inte tillåts på grund av smittorisken.

– Det är kul att få variera operatörsrollen med det klientnära arbetet. Jag har hamnat på rätt plats, säger Adéle Brander.

Och otryggheten som kompisarna befarade har hon inte känt av.

– Att alltid ha larm på sig och veta att det inom en minut kommer 25-30 personer springande om det händer något, gör att jag känner mig väldigt trygg. Och de intagna är oftast precis som alla andra, skojar och pratar som vanligt.

Sedan barnsben har hon siktet inställt på att jobba med musik. När operastudierna är färdiga på folkhögskolan i Härnösand är planen att söka universitetsutbildningar i bland annat Tyskland, Österrike, Skottland, Danmark och Sverige. Men hon har fått höra att det finns goda jobbchanser även inom Kriminalvården.

– Jag blev glad när jag hade utvärdering med min chef. Då fick jag höra att jag skulle kunna bli en väldigt bra kriminalvårdare och få en bra karriär inom Kriminalvården. Jag har en annan plan sedan jag var liten, men fortsätter gärna att jobba extra under studietiden.

Text: Emilie Wallsten

Foto: Monke Hägglund

Om Adéle Brander

Ålder: 22 år
Bor: Härnösand
En ledig dag: Musiken är en livsstil så jag övar och sjunger även när jag är ledig, och umgås med mina vänner.
Varför ska man jobba på anstalt om man får chansen? För att det är ett väldigt givande jobb. Man får en helt annan inblick i hur det ser ut för människor som har hamnat på en annan väg än en själv. Plus att det är ett bra jobb med bra villkor. Det finns alltid ett tydligt regelverk, inte som på andra arbetsplatser där det kan vara lite oklart vad som gäller.