Kriminalvården logotyp
En man och en kvinna iförda mörkblå kriminalvårdsuniform står vid en serveringsvagn och lägger upp mat.
Leonard Kosari och Ernada Jasaragic delar ut mat. I bakgrunden byter hantverkare några dörrar. En vanlig dag på häktesavdelningen.

När smittan kom till häktet

2 juni 2020

Det är i slutet av mars. Den allra första klienten med misstänkt coronasmitta är på väg till häktet i Norrköping. Han kommer med polisen om ungefär tio minuter. Dags att se om de myndighetsövergripande direktiven och de lokala rutinerna fungerar.

 

Max Lindvall och Tobias
Björklund.

Det blir kriminalvårdarna Tobias Björklund och Max Lindvall som ska ta emot honom. Var finns munskydd? Visir? Skyddskläder? Var ska klienten göra av sina kläder? Ska vi skriva in honom direkt? Hur länge finns viruset kvar i kläderna? Ska inskrivningen ske i inskrivningsrummet eller direkt i cellen?

De båda kriminalvårdarna fixar först till i inskrivningsrummet, men sen bestäms att hela proceduren ska ske i bostadsrummet. Det är rum 43, sjukvårdsrummet, som ska användas. Det är enda cellen på häktet som har både dusch och toalett på rummet.

– Har polisen koll på att de ska sätta på honom munskydd innan han kommer in i lokalen?

Tobias Björklund och Max Lindvall rustar sig. Byter från kortärmat till långärmat. Har de adrenalinpåslag?

– Nej, vi är förberedda på det här, säger Tobias Björklund, men han ser ganska sammanbiten ut bakom visiret.

– Ska vi ropa fryst läge när han kommer?

– Ja, det gör vi.

"Mycket att göra nu"

Kläder och mat behöver både friska och sjuka klienter. Den här gången blir det inskrivning i bostadsrummet.

Alla på avdelningen ska få veta att klienten är på väg. Personal som tillhör riskgrupper är redan identifierad. De ska inte jobba nära personer med misstänkt smitta.

Sjuksköterskorna har fått mer att göra, rutiner ska upprättas och extra beställningar göras. Och mitt i alltihop ska den vanliga verksamheten fortgå. Pannbiff med sås och potatis ska delas ut till alla klienter.

– Jag tänker att det inte är större risk att jag blir smittad här än när jag är ledig. Här är klienterna instängda och vi har koll på vilka som går in och ut, säger Ernada Jasaragic.

Hon delar ut mat tillsammans med kollegan Leonard Kosari.

– Det är ganska mycket att göra just nu. Många kollegor är hemma, en del vabbar med sina barn och en del har själva symptom.

Och så ska några hantverkare tränga in sig på samma yta. Dags att byta dörrar till bostadsrummen. Är det kaos? Nej, alla verkar veta vad de håller på med.

Maten på engångstallrik

Kriminalvårdsinspektör
Hakim Lahmini.

– Det ska vara engångstallrik, så slipper vi ta in och ut för mycket saker, påminner kriminalvårdsinspektör Hakim Lahmini.Den nya klienten har fått en liten hög med gröna häkteskläder upplagda inne i cellen. När han kommer ska han lägga sina egna i en plastpåse. Eftersom lunchen just serveras får han en mattallrik också.

Personalen byter tallrik och går vidare med matvagnen.

Just då kommer klienten med den misstänkta smittan. Ett litet följe med poliser och kriminalvårdare följer honom och han har på sig munskydd helt enligt de upprättade rutinerna. Max Lindvall och Tobias Björklund följer med in på rummet och förklarar proceduren för honom.– Det är minutstyrning här, men vi får ihop dagen, säger Hakim Lahmini lugnt och sansat.

I korridoren utanför fortsätter verksamheten precis som vanligt.

Fotnot: Det här reportaget är hämtat ur senaste numret av Kriminalvårdens personaltidning Omkrim, vars temadel handlar om hur Kriminalvården hanterar coronapandemin.