Kriminalvården logotyp
Två män och en kvinna tar varsitt spadtag vid ombyggnation av anstalten Hall. Foto.
​"Vi bygger tillsammans för framtiden – hållbart, flexibelt och säkert", säger generaldirektör Martin Holmgren, flankerad av Skanska Sveriges vd Gunnar Hagman och Specialfastigheters vd Åsa Hedenberg.

Spaden i jorden för framtidens Hallanstalt

11 juni 2020

Första spadtaget i om- och tillbyggnaden av anstalten Hall är taget.

Mats Ehn, nöjd chef på Hall.

Tal, och spaden i en hög grus, markerar början på något nytt. Hall var inget undantag, när den för Kriminalvården efterlängtade byggstarten firades på torsdagen.

Södertäljeanstaltens gamla hus A, med plats för 73 intagna, ersätts nu av en ny byggnad med 120 bostadsrum och lokaler för sysselsättning och studier. I nästa planerade etapp renoveras hus B och C för att ge plats åt framtidens klienter.

Mats Ehn, kriminalvårdschef på Hall, är glad.

– Hus A stängdes 2010 och vi kan öppna det nya huset 2022, med ändamålsenliga ytor och bättre miljö både för medarbetare och intagna. Det är en offensiv satsning! 45 till 50 nya medarbetare kommer att få jobba på Hall. De ska rekryteras och utbildas för att vara helt klara 2022, berättar han.

Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren betonar att ändamålsenliga lokaler främjar ett modernt återfallsförebyggande arbete. Arbetsmiljön för medarbetarna är också mycket viktig.  

– Förr anpassade man verksamheten till lokalerna, nu gör vi tvärtom. Det vi bygger idag ska hålla i många år framöver, och enkelt kunna anpassas för till exempel dubbelbeläggning, säger han.  

Hela ombyggnaden på Hall ska vara klar 2026. Renoveringen av anstalten är en del av Kriminalvårdens stora kapacitetsökning.