Kriminalvården logotyp
Invigning typhuset Skenäs
 Niklas Bellström, chef Region Öst, fick klippa band två gånger under dagen. - Det här är en milstolpe, både för Skenäs och för Kriminalvården i stort.

Första typhuset i Sverige invigt

19 maj 2020

På tisdagen, 19 maj, invigdes Kriminalvårdens första typhus på anstalten Skenäs utanför Norrköping.

Den pågående corona-pandemin innebar att invigningen fick delas upp i två delar och invigningsbandet klippas två gånger. Först ut på förmiddagen att se det nya huset, både invändigt och utvändigt, var medarbetarna på anstalten Skenäs. Generaldirektör Martin Holmgren höll sitt invigningstal via en TV-skärm.

– Idag är en stor dag. Typhuset innebär viktiga och välkomna platstillskott i det läge vi befinner oss, med svår platsbrist i anstalter och häkten. En viktig del av lösningen framåt är att bygga nytt.

Standardiserad hustyp

Det nya typhuset är det första exemplaret av en standardiserad byggnadstyp som Kriminalvården har utvecklat tillsammans med Specialfastigheter. Genom att återanvända ritningar och dra nytta av tidigare erfarenheter i byggprocessen blir det kostnadseffektivt och produktionstiden kommer att kunna kortas för varje hus som uppförs runt om i landet. Inredningen i huset är till stora delar producerad av intagna i Kriminalvården.

- Moderna lokaler ger oss bättre förutsättningar att bedriva en ändamålsenlig och effektiv kriminalvård. Jag är både stolt och glad över att typhuset på Skenäs nu står redo att ta emot intagna, säger Martin Holmgren.

Guidad rundvisning lockade

Efter lunch var det ett 20-tal inbjudna som fick chansen att gå en tur runt de nya lokalerna.

– Typhuset på Skenäs blir en av Sveriges modernaste anstalter. Här kan vi bedriva en modern kriminalvård så att våra intagna kommer bättre ut efter sin tid hos oss, säger Niklas Bellström, chef för region Öst.

Kriminalvårdschef Lars Widholm gav i sitt invigningstal det historiska perspektivet kring anstalten Skenäs som invigdes 1938 och avslutade:

- Nu har vi ett nytt hus, byggt för nutid och framtid. En flexibel lösning som kommer hålla långt fram i tiden. Det blev så bra!

Fakta – Nya typhuset
Typhuset för klass 3 är ett tvåvåningshus med 48 platser fördelade på fyra avdelningar om tolv platser. Byggnaden är i två plan. Boavdelningen är standardiserad. Alla rum har egen dusch och toa.
Den 1 juni börjar det nya huset fyllas på med klienter.

Här kan du se filmen om nya typhuset.