Kriminalvården logotyp
Bildkollage som visar en man i kriminalvårdsuniform som står lutad över ett bord och skär i plast.
Produktionsledare Rocky Andmarken på Nyköpingsanstalten visar några moment av förklädestillverkningen.

Intagna tillverkar skyddsutrustning

11 maj 2020

På anstalten Nyköping gör man i vanliga fall paketeringsjobb åt externa kunder. Under coronapandemin ställer man nu om för att tillverka skyddsförkläden som ska täcka Kriminalvårdens interna behov. Tillverkning av skyddsutrustning för internt bruk pågår på anstalter inom samtliga av Kriminalvårdens sex regioner.

Efter en del leveranstid har nu Arnöanstalten i Nyköping både maskiner och material på plats för att tillverka engångsförkläden till hela Kriminalvården. I förra veckan startade produktionen upp i liten skala. Nu ska fler intagna börja arbeta i produktionen. Men man behövde ställa om från paketeringsjobb.

Intagna hjälpte till med planeringen

­– Det har funkat bra. Jag har haft ett fåtal intagna kvar i verkstaden. De har hjälpt till med möblering och planering för att få ett bra flöde. Nu har vi provkört alla stationer, och stationerna levererar som man kan förvänta sig, säger produktionsledare Rocky Andmarken.

I ett första läge ska anstalten Nyköping tillverka 7 000 engångsförkläden för att täcka Kriminalvårdens initiala interna behov. Det är också så mycket material som finns på plats i nuläget.

– Det tar nog en vecka eller två innan man kan se ett mönster för hur mycket vi kan producera varje dag.

Alla följer pandemin dag för dag

De intagna är positiva till sina nya arbetsuppgifter, berättar Rocky Andmarken.

– Det har varit en del negativa besked för alla intagna, med besöks- och permissionsstopp och innan dess kring intagnas medel. Men det här känns som att det har mottagits väl. Många har accepterat läget, och alla följer utvecklingen. Folkhälsomyndighetens presskonferens är en stående punkt varje dag.

– Alla är oroliga, så det känns bra att kunna hjälpa till att minska smittspridningen.

Nyköpingsanstalten ska också tillverka runt 10 000 skyddsvisir som ska användas på Kriminalvårdens verksamhetsställen inom region Mitt, som Nyköping tillhör.

 

Flera anstalter tillverkar skyddsutrustning:

På flera anstalter runt om i landet tillverkas skyddsutrustning för att täcka Kriminalvårdens interna behov. Inom myndighetens sex regioner finns det åtminstone en anstalt per region som tillverkar skyddsvisir.

  • I region Mitt tillverkar anstalten Nyköping skyddsförkläden och skyddsvisir för Kriminalvårdens interna bruk. Dessutom tillverkas skyddsutrustning för externa kunder på flera anstalter.
  • I region Nord är det anstalterna Saltvik respektive Gävle som står för produktionen av skyddsvisir. 
  • Visir från Hall.

    Region Stockholm tillverkar skyddsvisir på Hallanstalten. Där har man levererat flergångsvisir till Kriminalvårdens nationella transportenhet. 
  • I region Öst ska anstalten Kalmar tillverka för regionens behov.
  • I region Väst tillverkas visir för det regionala behovet i verksamhetsområde Vänersborg, på anstalterna Östragård och Brinkeberg. På Östragård har man dessutom tillverkat engångsvisir för frivårdens rikstäckande behov.
  • I region Syd tillverkas engångsvisir för regionalt behov på Fosieanstalten.