Kriminalvården logotyp

103 beredskapsplatser öppnar inom kort

13 november 2020

Ytterligare 103 så kallade beredskapsplatser ska öppna på 12 olika anstalter – de flesta redan nu i november. Detta är ett led i Kriminalvårdens intensiva arbete med att möta upp det höga beläggningstrycket på landets anstalter och häkten.

Platserna har tagits fram efter att varje verksamhetsställe inom myndigheten inventerat sina möjligheter att förtäta beläggningen. Totalt 12 anstalter bidrar med platser i detta steg, vilka ser du i faktarutan.

"Absolut nödvändigt"

– Det handlar om att göra om utrymmen till bostadsrum men främst om utökad dubbelbeläggning, det vill säga att dela rum. Det här utmanar givetvis det svåra läge vi redan befinner oss i, men det är absolut nödvändigt för att vi ska klara vårt uppdrag, säger generaldirektör Martin Holmgren om beslutet.

En man i vit skjorta och hängslen sitter på en stol och tittar in i kameran. Foto.

Joakim Righammar.

Beläggningen i anstalter och häkten är extremt hög. Den krisledningsstab som gd inrättade i september för att hantera platsbristen, gav därför verksamheten i uppdrag att inventera möjligheten att öppna fler beredskapsplatser i anstalter och häkten. Inventeringen har resulterat i cirka 200 sådana platser, som beräknas kunna tas i drift de närmaste månaderna. De 103 nu beslutade platserna är de som bedömts kunna öppna snabbast.

"Alla har jobbat hårt"

 

 

– Alla lokalt och regionalt – chefer, medarbetare, skyddsorganisationen och fack – har jobbat hårt med detta. Och ur ett myndighetsperspektiv har Kriminalvården gjort något rätt otroligt – fått fram 103 platser på bara en månad, säger Joakim Righammar, som leder krisledningsstaben.

Här skapas beredskapsplatserna:

Totalt 103 platser fördelade på anstalterna Haparanda, Gävle, Saltvik, Tygelsjö, Kristianstad, Ystad, Brinkeberg, Johannesberg, Rödjan, Skogome, Östragård och Skenäs.