Kriminalvården logotyp
Kriminalvårdens gd Martin Holmgren i en radiostudio. Foto.
Martin Holmgren, redo att bli utfrågad av Monica Saarinen.

Martin Holmgren i Ekots lördagsintervju

7 november 2020

Idag, lördag, var generaldirektör Martin Holmgren huvudperson i Sveriges Radios program Lördagsintervjun i P1. Han blev framför allt utfrågad om Kriminalvårdens svåra platssituation.

Här kan du lyssna på Ekots lördagsintervju med Martin Holmgren.

Martin Holmgren har hunnit vara Kriminalvårdens generaldirektör i åtta månader. Hittills har han verkat i en tid som varit starkt präglad av att hantera den svåra platsbristen i landets häkten och anstalter.  Det var också det ämne som programledaren Monica Saarinen fokuserade på under den drygt halvtimmeslånga intervjun.

Säkerhet, fotboja och sysselsättning

Martin Holmgren fick frågor om vad platsbristen beror på, hur situationen påverkar säkerheten och vad han tycker om fotboja som alternativ till korta fängelsestraff. Andra ämnen som avhandlades var gängkriminalitet, långa häktestider, Kriminalvårdens behandlingsprogram och varför sysselsättning är så viktigt i anstalt.

Sist i intervjun släppte han även en nyhet:

Beslut om ytterligare hundra platser

– Kommande vecka kommer jag att ta beslut om att inrätta ytterligare 100 platser i våra anstalter. Det handlar om ytterligare dubbelbeläggning, det vill säga att dela rum, och om att använda utrymmen som inte tidigare varit bostadsrum, säger Martin Holmgren.

– Det är inga optimala platser, men det är nödvändigt.

Dessa platser har tagits fram i nära samarbete mellan Kriminalvårdens verksamhetsställen och den krisledningsstab som generaldirektören inrättade för en månad sedan. Staben arbetar intensivt på flera fronter med att få fram platser, framför allt i närtid eftersom situationen är akut.

Ekots lördagsintervju

I Ekots lördagsintervju intervjuar programledaren Monica Saarinen varje vecka en aktuell makthavare.

Programmet sändes första gången 1997 och har genom åren gästats av kungligheter, politiker, Nobelpristagare och näringslivschefer.

Här hittar du alla lördagsintervjuer.