Kriminalvården logotyp

Webb-tv: Se när anstalten Rödjan växer

27 november 2020

I filmklippet kan du se hur modulerna kommer på plats på anstalten Rödjan. 

Här får anstalten Rödjan 43 nya platser i så kallade modulhus. De ska stå klara till jul och i februari ska klienterna flytta in.

Tillsammans med fastighetsägaren Specialfastigheter sätter Kriminalvården upp moduler på en rad klass 3-anstalter, bland andra anstalten Rödjan utanför Mariestad, Tillberga utanför Västerås, Tygelsjö utanför Malmö och Asptuna och Svartsjö på Ekerö utanför Stockholm.

Detta är en av flera åtgärder Kriminalvården gör för att snabbare kunna ta emot det ökande antalet klienter. Modulhuset är ett enklare hus eller baracker med en livslängd på 10-15 år. Samtidigt fortsätter byggprocessen med Kriminalvårdens permanenta så kallade typhus. Just anstalten Rödjan ska även få flera sådana om några år. 

Läs mer om Kriminalvårdens platsbehov och typhus.

En man i svart tröja tittar in i kameran. Foto.

Peder Eilersson.

– Händer det inget dramatiskt som gör att klientströmmen minskar så har vi behov av de här extralokalerna under en längre tid framöver, säger Peder Eilersson, som samordnar införandet av modulhus i Kriminalvården.

Modulerna kommer i första hand att användas som bostadsrum med två rum i varje i modul, alltså plats för fyra intagna. Men det går också att konvertera husen till lokaler för sysselsättning, lärcentrum eller personalutrymmen, vilket kan bli aktuellt på vissa anstalter.