Kriminalvården logotyp

Välkommet förslag på mer pengar till Kriminalvården

11 september 2020

Regeringen och samarbetspartierna L och C vill satsa ytterligare miljoner på Kriminalvården kommande år, för att myndigheten ska kunna hantera den ansträngda beläggningssituationen på häkten och anstalter. ”Mycket välkommet”, kommenterar Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren.

Kriminalvårdens generaldirektör sitter på en stol och ler in i kameran. Foto.

Generaldirektör Martin Holmgren.

Den 21 september lämnas budgetpropositionen över till riksdagen. På fredagen höll Liberalerna en presskonferens om vilka gemensamma satsningar de, Centerpartiet och regeringen (S och MP) vill göra inom området lag och ordning.  

Kriminalvårdens anslag föreslås utökas med 350 miljoner kronor nästa år. Sedan föreslås tillskott om 500 miljoner kronor 2022 och 750 miljoner kronor från och med 2023.

Fortsätta Kriminalvårdens utbyggnad

Tillskotten ska ge Kriminalvården förutsättningar att fortsätta det påbörjade arbetet med en långsiktig och permanent utbyggnad av platskapaciteten. Samtidigt ska de ge Kriminalvården möjlighet att hantera dagens beläggningssituation genom tillfälliga lösningar.

Generaldirektör Martin Holmgren kommenterar budgetförslaget:

Expansionen kräver finansiering

– Påfrestningarna på svensk kriminalvård är just nu mycket stora. Beläggningen i anstalter och häkten är extremt hög. För att möta behoven planerar Kriminalvården att växa med 2000 platser de närmaste åren. En så kraftig expansion kräver en långsiktig finansiering och omfattande tillskott. Därför är det mycket välkommet att regeringen och samarbetspartierna delar vår bild och nu skjuter till nödvändiga medel.

Några andra rättspolitiska satsningar som föreslås i budgetpropositionen är på Polisen, avhopparverksamhet och Center mot våldsbejakande extremism vid Brottsförebyggande rådet, Brå.

Här kan du läsa regeringens pressmeddelande Ytterligare satsningar för ett tryggare Sverige.