Kriminalvården logotyp
Kollage med konstverk: skulptur med man i uniform med fyra armar, en abstrakt målning, en målning av lejon samt en cell i miniatyr.
​Intagna på terapiavdelningen på Kumla tolkar världen innanför och utanför murarna genom sin konst.

Konst av intagna ställs ut i Kumla

25 augusti 2021

En avbildad rastgård i miniatyr. Nattliga toalettbestyr i en cell. En kriminalvårdare framställd som en fyrarmad dubbelnatur. Det finns många tolkningar av hur världen innanför murarna kan se ut när intagna på anstalten Kumlas terapiavdelning ställer ut konst på kommunens bibliotek.

Tavlor av bland annat Jesus hänger på en vit trävägg. Foto.

Ett 20-tal konstverk ställs ut på Kumla bibliotek.

Det är första gången Kumla bibliotek ordnar en utställning med konstverk skapade av intagna på anstalten. Men det är inte första gången biblioteket och anstalten har ett samarbete ihop. Efter att kommunen i många år haft ansvaret för biblioteksservicen på Kumla lyfter de numera fram anstaltens verksamhet i andra former, bland annat genom utställningar.

– Jag träffade Jacques (Mwepu, kriminalvårdschef på anstalten Kumla, reds anm.) i ett annat ärende, och han berättade om den fina konsten de skapade på avdelningen. Då sa vi: Tänk om vi kunde visa detta, berättar Gertrud Åstrand, chef för kulturavdelningen i Kumla kommun, som snabbt såg till att ge plats för konstverken i det späckade utställningsprogrammet under ett par veckor på sensommaren.

Nyfikna besökare

En färgglad tavla med bland annat människor på. Foto.

Konstnärerna har använt sig av många tekniker.

Sedan 6 augusti finns drygt ett 20-tal skulpturer, keramik och målningar väl synliga på biblioteket. Utställningens besökare är nyfikna på vad de intagna har skapat, något som märks på att många gärna ägnar lite extra tid åt att läsa den tillhörande information som finns vid verken.

– Det enda jag hört är positiva reaktioner, att många är imponerade av konsten. Vi har aldrig fått några negativa reaktioner i våra samarbeten med Kriminalvården, säger Gertrud Åstrand.

"Gripande livshistorier"

En tavla med fjäll och vatten som motiv hänger på en vägg. Foto.

"Att måla är en bra distraktion", har konstnären skrivit i informationen till den här tavlan.

Även om konstnärerna förblir anonyma finns det många gripande livshistorier kring verken, som arrangörerna fått ta del av.

– Gemensamt för utställningen är att det mesta har att göra med kriminalvård. Det är många intressanta verk, både skulpturer och målningar i olika teknik, tycker Tomas Borg, kulturintendent och bibliotekarie i Kumla kommun, och får medhåll av Gertrud Åstrand:

– Vissa av verken är väldigt imponerande och konstnärerna oerhört talangfulla. Många av dem berör existentiella frågor, och man kan anta att det är den typen av frågeställningar som väcks när man sitter i fängelse, säger Gertrud Åstrand och berättar att det finns förfrågningar från utställningsbesökare om att köpa ett par av konstverken.

Utställningen på Kumla bibliotek avslutas vecka 34.