Kriminalvården logotyp
Personer med kamera och mikrofon intervjuar medelålders man framför ett tält och en lastbil på ett torg.
Generaldirektör Martin Holmgren mötte lokal media vid sitt besök i Kalmar strax före jul. Vid sin sida hade han Albert Gegaj, kriminalvårdsinspektör från lokala häktet.

Generaldirektören besökte ett nyfiket Kalmar

22 december 2021

Med bara några dagar kvar till jul besökte generaldirektör Martin Holmgren ett kallt och soligt Kalmar. I Kriminalvårdens rekryteringstrailer, uppställd på Stortorget, mötte han media och nyfiken allmänhet. Dagen fortsatte med lunch hos landshövdingen, möte med kommunledningen och ett besök i Sveriges äldsta anstalt.

Kriminalvårdens satsning på en ny anstalt och ett nytt häkte i Kalmar går framåt i rask takt. Den nya byggnaden i centrala staden ska utöver häkte även inrymma frivården och nationella transportenheten. Som det ser ut nu kan den stå klar tidigare än beräknat, redan 2025. Anstalten i Halltorp väntas öppna runt årsskiftet 2026-2027. Martin Holmgren lyfter det nära samarbetet med kommunen som en nyckel till framgång.

– Det är roligt att vara i Kalmar som ju är en viktig plats för framtidens kriminalvård. Kriminalvården och kommunen har verkligen krokat arm. Processerna kring bland annat detaljplaner har skett i ett högt tempo och med god kvalitet, vilket underlättar för oss. Att vi dessutom redan nu diskuterar hur vi kan hjälpas åt i viktiga frågor som rekrytering och utbildning känns positivt, säger Martin Holmgren.

300 nya arbetstillfällen

Besöket hos allmänheten i Kalmar är ett led i rekryteringsarbetet.

Minst 300 nya arbetstillfällen väntas satsningen innebära. Att vara på plats med trailern och synliggöra Kriminalvårdens verksamhet är viktigt för det kommande rekryteringsarbetet. För lokala chefer och medarbetare handlar det om att planera och börja växa redan nu.

– Vi måste börja tidigt för att klara av att bemanna i takt med att nya platser öppnar. Ett viktigt budskap att nå ut med till Kalmarborna är att vi vill se sökande i olika åldrar, bakgrund och med olika livserfarenheter. Kriminalvård består av lagarbete, vi tror att starka lag bygger på olika perspektiv. En karriär i Kriminalvården innebär också många utvecklingsmöjligheter, säger kriminalvårdsinspektör Albert Gegaj som fanns vid generaldirektörens sida utanför trailern.

Gemensamt möte

.

Martin Holmgren mötte lokal media.

Martin Holmgren och kriminalvårdschef Hans Lagerlöf var, tillsammans med kommunledningen, inbjudna till landshövding Peter Sandwall för lunch. Därefter hölls ett gemensamt möte om anstalts- och häktesprojektet, under ledning av kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S). Han kallar Kriminalvårdens anstaltsprojekt för den ”största statliga satsningen i Kalmar sedan Ölandsbron”.

"Väldigt bra arbete"

Martin Holmgren fortsatte dagen med ett besök i Sveriges äldsta anstalt som fortfarande är i bruk. I anstalten Kalmar har det bedrivits kriminalvård sedan 1852, numera också med dubbelbeläggning. Lokalerna är trånga och inte lämpade för modern kriminalvårdsverksamhet. Detsamma gäller för häktet där man i dagsläget delar hus med kommersiell verksamhet, bland annat en hamburgerrestaurang. Häktet blev sista anhalten för dagen.

– Medarbetare och chefer gör ett väldigt bra arbete, trots att de lokalmässiga förutsättningarna inte är de bästa. Jag förstår att en ny anstalt och ett nytt häkte är efterlängtat, säger Martin Holmgren.