Kriminalvården logotyp

Han hyllades för hjälteinsats

20 december 2021

Hyllningarna ville inte ta slut när Melvin Jakobsson, produktionsledare på anstalten Mariefred, fick ta emot priset som Årets livräddare på Aftonbladets Svenska hjältar-gala. ”Jättehäftigt, jag hade verkligen inte förväntat mig så mycket uppmärksamhet”, säger hjälten själv.

Kristin Kaspersen var programledare på tv-galan, där Melker Jakobsson fick ta emot priset.

Det blev en kväll av mycket flärd och kändisglans när Melvin Jakobsson fick ta emot priset på tv-galan, som sändes på TV4 en vecka före jul. Men det blev också ett tillfälle för stora känslor – särskilt när de de unga kvinnorna som han räddat i olyckan plötsligt dök upp på scenen utan att Melvin haft en aning om det.

I sitt inre kastades han genast tillbaka till olyckan i somras, då Melvin gjorde den insats som ledde fram till att han nu fick ta emot priset.

– Allting spelades upp i huvudet som en film, och det var svårt att ta in och finna sig i situationen, berättar Melvin om överraskningen på scenen.

Reagerade snabbt

En av tonårsflickorna som var med i olyckan har han inte träffat sedan den dagen det hände. Det var då som Melvin bara råkade komma förbi på platsen där en bil hade kört rakt in i ett träd. Melvin reagerade snabbt med att få ut flickorna ur bilen och föra dem i säkerhet. En av dem gav han hjärt- och lungräddning. En annan gick tyvärr inte att rädda.

Men att hans insats skulle betraktas som ett hjältedåd är för honom själv främmande.

– Jag gjorde bara det jag trodde att andra skulle ha gjort, men det är kanske inte självklart, säger Melvin.

"Kändes overkligt"

För hans egen del finns det många andra han vill hylla som hjältar. Mest tänker han på dem som jobbar inom räddningstjänsten eller dem som räddar människor i krigssituationer. Men självklart kan även kriminalvårdare vara hjältar.

– Det kändes nästan overkligt att få en medalj från överbefälhavaren och att få en massa uppmärksamhet från kändisar, berättar Melvin.

Förutom medaljen står nu priset för Årets livräddare på bästa plats hemma i vitrinskåpet. Han fick också en resa värd 30 000 kronor för fem personer, det vill säga hela familjen.

– Barnen tycker att det är jättekul och är jättestolta över sin pappa. Jag har inte haft någon farsa själv så det gör mig extra glad, säger Melvin.