Kriminalvården logotyp
En man sitter på huk och håller om en ljus labrador. I bakgrunden snö och en anstaltsskylt. Foto.
Labradoren Joy med husse Henrik Hvid utanför bådas arbetsplats.

Joy – årets sociala tjänstehund

20 december 2021

Terapihunden Joy, som arbetar tillsammans med sin förare Henrik Hvid på häktet och anstalten i Luleå, har utsetts till årets sociala tjänstehund 2021. Det är Svenska kennelklubben, SKK, som sedan 2014 delar ut utmärkelsen.

 

– Jag är så stolt och glad över att Joy fått utmärkelsen! Det är också väldigt roligt att Kriminalvårdens terapihundverksamhet uppmärksammas på detta sätt. Det kan nog inte bli större än så här faktiskt, säger Henrik Hvid.

Vinsten firade de genom att dela på en bakelse från Hanséns bageri i Piteå där de bor – Joy fick naturligtvis största biten.

Fungerar som isbrytare

Joy är en av två utbildade terapihundar i Kriminalvården. Veja utbildades samtidigt som Joy och arbetar också i Luleå tillsammans med sin förare Anna Brännvall. Hundarna är ett ljus i mörkret för många klienter. Förutom att erbjuda närhet, trygghet och aktivering kan hundarna fungera som isbrytare och öppna upp för samtal.

– Anna och jag har samarbetat hela vägen fram till det vi har idag och jag är väldigt tacksam för detta. Anna är en oerhört duktig och driven kollega och Veja är en väldigt fin terapihund som för övrigt är bästa kompis med Joy.

Prisutdelningen sker på MyDog 6–9 januari 2022 på Svenska mässan i Göteborg. Förutom diplom får Joy ett smaskigt ben, sex månaders hundfoder och en hundbädd i pris. Dessutom får pristagaren 20 000 kronor att skänka till valfri organisation. Henrik har valt att skänka pengarna till hundskyddsföreningen Hundstallet.

Hoppas på fler terapihundar

– Min sambo är den som inspirerade mig till att utbilda min egen terapihund och har alltid stöttat mig i arbetet med Joy, inte minst under utbildningen. Därför fick hon välja vad pengarna skulle skänkas till.

 

Henrik vill passa på att lyfta ledningen inom Kriminalvårdens verksamhetsområde Luleå, med kriminalvårdschef Janne Wallin i spetsen, som tog beslut om att börja använda terapihundar i verksamheten. Han hoppas också att priset kan leda till fler terapihundar i Kriminalvården.

– Jag vill verkligen unna alla kollegor att få uppleva vad en hundkollega kan åstadkomma i mötet med klienterna.

Juryns motivering:

”Labrica’s Kelly Taylor, Joy, Labrador retriever, har fått utmärkelsen Årets sociala tjänstehund 2021, på grund av sin roll som en av Sveriges första utbildade terapihundar inom kriminalvården. Joy sprider liksom sitt namn glädje på anstalten/häktet i Luleå. Hennes vardag är att finnas till för den som så behöver. Genom sin närvaro ger hon tröst, värme och förtroende. Joy dömer ingen utan ger samma villkorslösa kärlek till alla.”