Kriminalvården logotyp
Produktionsledare Marie van den Bos.
Produktionsledare Marie van den Bos visar upp nygamla kläder. Bild: Kajsa Olsson

Gamla kläder blir vantar och mössor

16 februari 2021

Berget med trasiga kläder växte. Lösningen: Vi gör nya kläder av det.

Det började med en fråga från anstalten Hall till anstalten Täby. Och frågan var om sistnämnda kunde laga trasiga fleecejackor. Det visade sig snabbt att det inte var särskilt lönsamt och någonstans i den vevan började Anders Hansson Och Frida Cajanus som arbetar som produktionsledare på Täby fundera på om det inte vore bättre att tillverka mössor av de trasiga jackorna.

Resultatet blev så småningom en helt ny produktion. I stället för att laga kläderna började en produktion med att tillverka mössor, vantar och halsdukar.

– Idéen om ett återbruksprojekt kläcktes, där vi gör något nytt av de gamla och trasiga textilierna i stället för att slänga dem. I det tänker vi att vilken produkt som helst ska kunna stoppas in framöver, inte bara textilier, säger anstaltschef Fredrik Thunberg.

Det har blivit succé och från och med januari i år är anstalten Täby leverantör av mössor, vantar och halsdukar till hela Kriminalvården. Det arbetar tre produktionsledare på Täby och ingen av dem har utbildning inom sömnad.
– Vi är självlärda, envisa och väldigt påhittiga. Vi löser allt tack vare en stor dos kreativitet, säger Frida Cajanus.

Även bland klienterna som tillverkar plaggen finns mycket kreativitet och det är många som vill vara med och vidareutveckla återbruksprojektet. Arbetet är uppdelat i sortering, klippning och sömnad.
– Nio av tio säger först att de inte kan sy men många utvecklas snabbt och blir väldigt duktiga. Det blir en yrkesstolthet som är fascinerande att se, säger produktionsledare Marie van den Bos.

Plagg i tusental

När avtalet började gälla i januari hade anstalten redan ett bra lager. Lagersaldot är i dag på ungefär 6 000 mössor och 1 500 par vanter. Och på kort tid har man hunnit skapa ett lager på runt 250 halsdukar. De två första veckorna kom i snitt en beställning om dagen. Den största beställningen var på 120 mössor och lika många par vantar. Hittills har det gått fort för de beställande verksamheterna att få sina varor.

– Jag skulle verkligen vilja slå ett slag för våra korta leveranstider. Vi har skrivit i villkoren att vi ska ha skickat inom fem dagar men hittills har vi packat och skickat samma dag eller senast dagen efter, säger Marie van den Bos.

Än så länge får anstalten tillräckligt med textilavfall men i takt med att kvaliteten på kläderna som kriminalvården köper in blir bättre så kommer flödena mest troligt att minska.

– Det är så klart positivt om textilavfallet minskar, då får vi samarbeta med fler anstalter som skickar sitt textilavfall till oss. I dag får vi från region Stockholm via Hall men även från anstalterna Kumla och Salberga. Vi är väldigt tacksamma för samarbetet med alla de anstalter som skickar material till oss, säger Frida Cajanus.

Sortimentet har utökats och förutom mössor och halsdukar tillverkas även väskor, gymnastikpåsar och handdukar.

– Vi har tagit fram en gästhandduk som går att få med olika motiv. De görs av gamla lakan. Det är utvecklande när vi får burar med blandat textilavfall och ska försöka komma på vad vi kan göra av de olika plaggen och materialen. Vi får verkligen använda vår fantasi och det känns väldigt bra att spara både miljö och pengar, säger Anders Hansson.

Alla behövs för ett lyckat arbete

I arbetet med att realisera återbruksprojektet har alla varit med från början vilket beskrivs som en viktig framgångsfaktor.

– Vi blev snabbt ett professionellt team, som inkluderar ledningen och de som kommer att göra arbetet på riktigt. Hade vi saknat någon av funktionerna hade vi inte lyckats få till det här så snabbt, säger Fredrik Thunberg.

Även Elisabeth Malmqvist, som är ansvarig kriminalvårdsinspektör, håller med och hon är stolt över vad anstalten gör.

– Vi är en bra grupp med många olika kompetenser. Det är inte så att vi sitter och klappar oss för bröstet och säger hur bra vi är, men vi är allt stolta över det vi gör här på Täby. Det ligger ju i tiden att ta hand om våra resurser bättre och att inte slänga sådant som kan användas. Jag hoppas att vårt arbete kan inspirera fler anstalter till att tänka mer i termer av återbruk och cirkulär ekonomi, säger hon.