Kriminalvården logotyp
Illustration på en man i en anstaltssäng, till Kriminalvårdens podd.

Utan att passera gå – en podd om kriminalvård

1 februari 2021

Lyssna på en poddserie i sex avsnitt om svensk kriminalvård.

Följ med in i den ofria världen så får du höra om vad som händer när rättegången är slut och domen har fallit. Hur gör man för att hålla isär rivaliserande gäng, går det att bygga ett fängelse omöjligt att rymma ifrån och det där med behandling, är det flum eller vetenskap?

– Vi vet att många är nyfikna på en värld som de flesta aldrig får se, men som är viktig för ett tryggare och säkrare samhälle. Varje år behöver vi 1 800 sommarvikarier och vi bygger ut vår verksamhet och anställer nya medarbetare runt om i landet. Och vi behöver på olika sätt berätta om vår verksamhet. Poddlyssnandet ökar hela tiden och här har vi chansen att nå samhällsintresserade människor med ett genomarbetat och spännande innehåll, säger projektledare Karin Casslén.

De två första avsnitten av Utan att passera gå finns ute redan nu, sedan kommer ett nytt avsnitt varje vecka.

Första avsnittet handlar om hur rymningsvågen i svenska fängelser stoppades. Och om hur Kriminalvårdens underrättelsetjänst jobbar bakom murarna för att kartlägga kriminella nätverk och förhindra fritagningar. Andra avsnittet handlar om hur 11 000 dömda brottslingar avtjänar sitt straff ute i samhället, utanför fängelsemurarna. Vi tittar närmare på frivården – och psykologin bakom att förändra kriminella beteenden.

Lyssna på Utan att passera gå här. Du hittar den också där poddar finns.