Kriminalvården logotyp
Kriminalvårdens annons om sommarjobb på baksidan av en buss. Fotomontage.
Så här syns Kriminalvården bland annat under kommande veckor. Illustrationerna är gjorda av Stina Wirsén.

Nu söker Kriminalvården 1800 sommarvikarier

25 januari 2021

Idag startar Kriminalvårdens nationella rekryteringskampanj för att hitta 1800 sommarvikarier till myndighetens häkten, anstalter, frivårdskontor och transportverksamhet.

De flesta sommarvikariaten gäller kriminalvårdare men även produktionsledare, sjuksköterskor, lärare och kockar behövs på många håll.

Vad krävs för att få ett sommarvikariat inom Kriminalvården?

– Grundkraven är gymnasiekompetens, viss arbetslivserfarenhet, goda kunskaper i svenska språket och god datorvana. Men stor vikt läggs också vid personlighet. Du behöver vara lugn, trygg, samarbetsinriktad och ha en tro på människors lika värde och möjlighet till förändring, säger HR-expert Cathrine Söderberg, som tillsammans med kommunikationsavdelningen arbetar med Kriminalvårdens rekryteringskommunikation.

Här kan du läsa mer om våra sommarjobb!

Eftersträvar blandade åldrar och bakgrunder

Under minst tre veckor kommer myndighetens annonser att synas runt om i landet på bussar, busshållplatser, spårvagnar,  i tunnelbanan, på digitala annonsplatser och i sociala medier. Samtliga Kriminalvårdens platsannonser inför sommaren kommer under den här perioden att finnas ute på Arbetsförmedlingen. Du hittar även platsannonserna här

Studenter och arbetssökande är två stora målgrupper som Kriminalvården särskilt önskar nå. En blandning av olika åldrar och människor med olika bakgrund eftersträvas. Alla vikarier får en introduktionsutbildning på den nya arbetsplatsen.

Goda chanser till fast anställning

En skrattande kvinna i glasögon. Foto.Cathrine Söderberg, HR-expert.

– Jag själv som jobbat i Kriminalvården i så många år slås fortfarande av hur fantastiska, hjälpsamma och tålmodiga kollegor som finns i vår verksamhet. Tillsammans med alla möten med klienter och möjligheten att påverka dem till att förändra sina liv till det bättre, så innebär ett sommarjobb i Kriminalvården en erfarenhet för livet, säger Cathrine Söderberg.

Men det behöver inte stanna vid det. För den som önskar arbeta kvar även efter sommaren finns goda jobbutsikter.

– Ett sommarjobb kan absolut vara en öppning för en tillsvidareanställning, inte minst nu när Kriminalvården ska utöka sin verksamhet på många platser i landet, bland annat hos oss, säger Stefan Bengtsson, kriminalvårdschef på anstalten Norrtälje norr om Stockholm.

Här kan du se en film om hur det är att sommarjobba på anstalt.