Kriminalvården logotyp

Skicka brev till en intagen på ett säkert sätt

29 juni 2021

Intagna på häkten och anstalter har rätt att ta emot brev. Även om man inte vet var den intagna sitter kan man skicka brev via Kriminalvården.

Kriminalvården skickar vidare cirka 70 privata brev om dagen, som kommer från familj och vänner till intagna. Av säkerhetsskäl kontrolleras all post. Man får till exempel inte skicka pengar eller godis. 

– Det är viktigt att hela namnet står på kuvertet, och gärna personnummer. Särskilt om det är ett vanligt namn, eftersom det kan vara omöjligt att hitta personen annars, säger Erika Windisch som jobbar med posten på journalarkivet.

– Det gäller vykort också. Skriv gärna ditt eget namn och adress som avsändare, så kan vi skicka tillbaka det om vi inte skulle hitta personen.

Det finns företag som tar betalt för att skicka vidare post till intagna om man mejlar sitt brev till dem. Men om man skickar sitt brev via Kriminalvården är det både gratis och säkert, säger Niclas Nilsson, som är expert på säkerhetsavdelningen.

– När man skickar brev direkt till en intagen på ett häkte eller en anstalt eller till journalarkivet riskerar man inte att privata meddelanden, personliga uppgifter, adress eller betalningsinformation kommer i orätta händer, säger han.

Vet du inte vart du ska skicka brevet?

Kriminalvården skickar vidare ditt brev till rätt ställe, om du inte vet var den intagna personen sitter.

Så här gör du:

Skriv personens förnamn och efternamn, och personnummer eller födelsedatum, på ett kuvert. Lägg ditt brev i kuvertet. Stoppa kuvertet i ett nytt kuvert, sätt på frimärke och skicka det till

Kriminalvården

Journalarkivet

601 80 Norrköping

 

Om du däremot vet vilken anstalt eller vilket häkte den intagna personen sitter på kan du skicka ett vanligt brev direkt dit. Här finns adresser till alla häkten och anstalter: Hitta och kontakta

Här hittar du mer information om hur man kontaktar en intagen