Kriminalvården logotyp
Collage: En man packar en låda, hyllor är fyllda med hundartiklar och massor av visir ligger på en bänk.
Mikael Ekman, produktionsledare på anstalten Saltvik, marknadsför bland annat hundkoppel hos grossister i sitt jobb. Även skyddsvisir tillverkas här.

Stor efterfrågan på Saltviks produkter i pandemin

26 maj 2021

Vem hade kunnat räkna med att det skulle bli en sådan efterfrågan på hundkoppel hos anstalten Saltvik utanför Härnösand? Eller att klienterna skulle tillverka skyddsvisir som i nästa steg kan levereras till sjukvården? På Saltvik går produktionen just nu på högvarv – och nästan allt är en effekt av pandemin.

– Vi har hela tiden vart vaksamma på coronaläget. Vad kan vi göra för att bibehålla sysselsättningen för intagna och på vilket sätt kan vi hjälpa den egna myndigheten under denna prövande tid? Vår styrka är vår förmåga att anpassa oss efter förutsättningarna, säger Marcus Fahlqvist, kriminalvårdsinspektör med ansvar för arbetsdriften på Saltvik.

Här har de intagna producerat klistermärken med budskap om att hålla avstånd och tvätta händerna för hela Kriminalvården. Men de har också haft mycket att göra när det gäller annan typ av tillverkning.

Fler behöver hundkoppel

Ett exempel är en följd av att fler skaffat hund under pandemin och därmed behöver koppel, halsband och spårlinor – saker som produceras här på anstalten. Beställningarna kommer från olika grossister som sedan säljer dem vidare till butiker och större detaljhandelsföretag.

Även den mekaniska verkstaden har fått mer att göra då den också tillverkar produkter för sport- och fritidsbranschen när allt fler vill vistas utomhus under pandemin.

För klienternas skull

När det är mycket att göra är det viktigt att påminna sig om att arbetet är till för klienterna, menar produktionsledarna, så att det inte bara leder till extra jobb för de elva produktionsledarna på Saltvik.

– Vi brukar få återkoppling från besökare som är imponerade över att alla våra klienter arbetar, säger Marcus Fahlqvist.

– En del är lite mer positiva än andra och vill hjälpa till i tider av pandemi, tillägger Mikael Ekman som är produktionsledare.

Kan hjälpa till med skyddsvisir

Nytillverkade skyddsvisir ligger i rad på ett bord. Foto. Något annat som följt i pandemins spår är tillverkningen av skyddsvisir. Saltvik har hittills fått en beställning på 3 000 skyddsvisir internt inom Kriminalvården. Men man har också beviljats tillfälligt tillstånd av Arbetsmiljöverket för att leverera till den regionala sjukvården i Västernorrland om behovet skulle uppstå.

– Jag kommer nu att ringa runt och undersöka om det finns behov i vården, säger Mikael Ekman.

Eftersom han också har en roll som marknadsförare ingår det i hans arbete att sprida anstaltens produkter, något som dock har sina begränsningar under pandemin. Bland återkommande kunder finns en handfull företag, många av dem större.