Kriminalvården logotyp
Fyra personer i Kriminalvårdens insatsstyrka iförda hjälm, svarta tröjor och skyddsväst. Foto.
Ungefär hälften av Kriminalvårdens medarbetare är kvinnor, detsamma gäller på myndighetens chefspositioner.

Topprankning i jämställdhet för Kriminalvården

28 maj 2021

Kriminalvården har fått diplom som "Excellent arbetsgivare" inom jämställdhet.

Kvinna med glasögon och uppsatt brunt hår samt orange kofta ler in i kameran. Foto.

HR-direktör Stina Nyström.

HR-direktör Stina Nyström tycker det är väldigt roligt.

– Vi har fått ett kvitto på att vi verkligen är på rätt väg. Kriminalvården är en av Sveriges mest jämställda organisationer! Att vi hamnar bland de tio procent som är bäst på området är oerhört positivt, säger hon.

Kvinnor har högre medianlöner

Andelen kvinnor bland anställda och chefer är lika stor, 46 procent, och medianlönerna för kvinnor är till och med högre än för män. Det sticker ut om man jämför med andra arbetsgivare. Myndighetens uttalade vilja att ta vara på medarbetarnas resurser och spegla en mångfald av kompetenser har bidragit till resultatet, enligt Stina Nyström.

– Det gör oss bättre, det är bra för verksamheten och det speglar samhället. Alla arbetsgivare borde vara jämställda.

En förklaring till den fina rankningen är att Kriminalvården kontinuerligt arbetar för att jämställdhetstänkandet ska genomsyra verksamheten. Stina Nyström tror att medvetenheten är hög jämfört med vid andra myndigheter.

Flera styrkor – men mer finns att göra

Bild på ett vitt papper med text som säger att kriminalvården rankats som en av de mest jämställda arbetsgivarna.

Klicka för större bild.

– Det är ingen slump att det ser ut såhär hos oss. Vi har flera klara styrkeområden förutom de jämställda lönerna: Ett exempel är att det finns bra möjligheter för kvinnor att göra chefskarriär. Ett annat att Kriminalvårdens jämställda ledningsgrupp fungerar som ett positivt föredöme för hela organisationen.

Nyckeltalsinstitutets jämställdhetsindex ger en bild av det pågående arbetet med frågorna. Det är första gången Kriminalvården deltar, och mätningarna kan också ge en skjuts framåt. För trots topp-tio-placeringen finns det områden att bli bättre på.

– Vi vill jämna ut skillnaderna när det gäller sjukskrivningar, föräldraledighet och andelen tillsvidareanställda. Det ska bli spännande att följa utvecklingen och se om våra styrkor håller och hur vi utvecklas där vi har utmaningar, säger Stina Nyström.

Fotnot: Här kan du läsa ​mer om Nyckeltalsinstitutets jämställdhetskartläggning​​.