Kriminalvården logotyp
Två bilder: En man och en kvinna som jobbar i ett team står bredvid varandra, samt en närbild på armar som drar i gummiband för träning.
​Bild 1: Gustav om Hanna: "Hon är driven, säker, har fötterna på jorden. Hård men rättvis." Hanna om Gustav: "Han är positiv, livserfaren och genomför fantastiska samtal. En grym kollega." Bild 2: Träning och samarbetsövning i ett.

Aktiviteter som skapar lugn

17 mars 2021

”Vi skapar förtroende och får killarna att må bra!” Resultatet hittills: Inga våldsincidenter, inga larmtryckningar och väldigt få som arbetsvägrar.

Sedan september har anstalten Kristianstad sitt allra första ASV-team som genomför en rad aktiviteter tillsammans med klienterna. Personalen erbjuder sällskapsspel, sömnad, en stilla morgonpromenad eller ett fyspass där klienterna ansvarar för upplägget. En aktivitet kan också vara ett rejält jobb, som när gruppen spacklade, slipade och målade ytskikten i 32 bostadsrum. Det tog tre veckor att renovera den tidigare ungdomsavdelningen, ett arbete som uppskattades av klienterna. Inte minst av den klient som fick flytta in i det rum han själv målat.

Långsiktigt förtroende

– Vårt arbete handlar om att bygga ett långsiktigt förtroende och låta klienterna ta eget ansvar, berättar kriminalvårdarna Gustav Andersson och Hanna Lindström som utgör ASV-teamet.

– Vi gör en mängd olika saker. Vi pratar även om känslor och jobbiga saker och ser personen bakom brottet. Förhoppningen är att klienterna ska lära sig något om sig själva och inte bara fly vidare, säger Gustav Andersson.

– I en ny grupp kan värderingsövningar och dilemman vara till hjälp för att få deltagarna att öppna sig eller få igång diskussionen, förklarar Hanna Lindström.

Som ringar på vattnet

Under fredagsfikat utvärderas veckan. Många intagna beskriver ASV som en stöttepelare. Att få prova på saker som de aldrig gjort tidigare uppskattas. Någon sa: ”Det vi gör i ASV blir som ringar på vattnet, som vi tar med oss ut på avdelningen.”

Trängsel på anstalt kan lätt skapa en spänd stämning. På Kristianstad är det tvärfullt, men har sedan september funkat bra – peppar, peppar. Fyra personer i en gymnastikhall står med ryggen mot kameran. En lyfter runda tyngder. Foto. Anstaltskollegorna är tacksamma över ASV-teamets arbete, vilket avlastar dem under den rådande dubbelbeläggningen. Reglerna för ASV är tydliga. När en ny kille börjar berättar de andra som varit med ett tag om vad som gäller: Inget våld, inga kränkningar, kom i tid, var delaktig, gå till din sysselsättning – skola, program och psykologsamtal går före – och låt alla få prata till punkt.

– Reglerna funkar. De respekterar och påminner varandra om att rätta in sig i ledet, säger Hanna Lindström.

Stor kreativitet

En lokal är det enda teamet saknar just nu, med plats för allt arbetsmaterial. Trångboddheten är som sagt stor på anstalten. Men kreativiteten är större och nu planeras för kommande aktiviteter: I maj vill de grilla till lunch. Brandutbildning, hjärt-lungräddning och en golfkurs med killarna planeras. Odlingssäsongen startar snart och det ska planteras örter och växter på promenadgården. Studiecirkeln Gröna fotspår börjar nästa vecka. Föräldragruppen pågår som bäst.

Fotnot: ASV betyder annan strukturerad verksamhet.