Kriminalvården logotyp
Tre kvinnliga kriminalvårdare i träningskläder springer i snön utanför anstalten Luleå.
Kriminalvårdarna Anna Andersson, Frida Yazdany och Anna Brännvall på anstalten och häktet Luleå. Foto: Susanne Lindholm

Alltid tid för träning

26 mars 2021

Kriminalvårdarna Anna Andersson, Frida Yazdani och Anna Brännvall arbetar på anstalten och häktet Luleå. Det är en arbetsplats som ser fördelarna med friskvård. Här får fysträning, sport och friluftsliv stort utrymme.

På anstalten Luleå tränas det morgon, middag, kväll.

Några klienter och kriminalvårdare börjar dagen med ett gemensamt löppass. Det är eget ansvar att kliva upp – kvart över sju är gruppen ute och i full gång. Intagna och personal matar på, varv efter varv runt den 300 meter långa slingan. Om det snöat under natten kanske de föredrar ett spinningpass inomhus istället.

– Att börja dagen med att springa eller spinna en halvtimme ger de intagna ett otroligt välbefinnande. Löpning är väldigt populärt nu, men även lunchträning där vi använder vår egen vikt uppskattas. Det kan vara allt från tabata och core till yoga, säger kriminalvårdare Anna Andersson.

Ger ny energi

Snöskottning ger klienterna ny energi för studier.

På promenadgården finns en spolad isbana med träsarg tillverkad på anstalten. Janne Sandström, en tidigare hockeyspelare som idag jobbar på häktet, instruerar gärna. När snöflingorna dalar ner på isen är någon intagen kille snabbt där med en snöskovel. Att skotta isbanan är ett välkommet avbrott i studierna, och ger ny energi för skoluppgifterna.

”Att vara på anstalten Luleå är som att vara på ett träningsläger!” En klient som tidigare aldrig tränat, inser förvånat vad regelbunden träning gör med självförtroendet och välmåendet. Svårt men kul, tyckte de tre klienter som testade längdskidor. Och en spännande avslutning med bad i en öppen isvak.

Klarar det omöjliga

Träningskamraterna i Luleå tillåter de unga klienterna att få känna att de lyckas, att de klarar av det som först verkade omöjligt. Att hantera motgångar och lära sig saker om sig själva gör dem både stolta och glada. ”Jag skiter i att det är 12 grader kallt och snöstorm, jag fortsätter att kämpa!”

Den här artikeln är hämtad ur personaltidningen Omkrim.