Kriminalvården logotyp
Bild inifrån en avdelning på anstalt. I botten finns symboler där det går att klicka sig vidare.
Besökaren kan klicka på ringarna på golvet för att ta sig vidare eller använda menyn längst ned för att gå mellan olika rum.

Gå en virtuell rundvandring i slutna miljöer

9 mars 2021

Nu finns det möjlighet att titta in på en avdelning i ett fängelse och i ett häkte genom en så kallad virtual tour.

Av säkerhetsskäl är det svårt att ta emot besök i Kriminalvårdens slutna miljöer, men intresset för att se hur det ser ut innanför murarna är stort. De nya virtuella rundvandringarna är ett sätt att möta det intresset.

Öppna upp på ett säkert sätt

– Tanken är att öppna upp våra lokaler på ett säkert sätt för personer som inte kan komma in och titta annars. Det kan vara anhöriga till klienter eller jobbsökande som undrar hur det ser ut inne på en anstalt eller ett häkte, säger Louise Brushane, kommunikatör som skapat de virtuella rundvandringarna.

– Nu när Kriminalvården renoverar och bygger nya anstalter tror vi också att allmänhet och näringsliv som bor och verkar runt våra anläggningar kan vara intresserade. Vi är ju både en viktig arbetsgivare och en företagspartner på de orter där vi finns, fortsätter Louise Brushane.

Besökaren bestämmer själv

Bilderna är tagna med en kamera som fotar i 360 grader i nya lokaler på anstalten Skenäs och häktet Östersund, innan de togs i bruk. Du kan själv bestämma vad du vill se i lokalerna, genom att dra med fingret i bilden om du använder mobil eller surfplatta, eller genom att använda muspekaren om du sitter vid en dator.

Det finns också informationssymboler där det går att klicka för att lära sig mer.

– Informationsrutorna bygger på de frågor vi brukar få från allmänheten, säger Louise Brushane.

Klicka här för att komma till de virtuella rundvandringarna.