Kriminalvården logotyp
Skärmklipp på tre män och en kvinna som deltar från varsin plats i en videosändning. Foto.
Kriminalvårdens generaldirektör och justitieministern höll gemensam pressträff om satsningen på anstaltsplatser i västra Sverige.

Rödjan i Mariestad kan bli storanstalt

15 mars 2021

Mariestadsanstalten Rödjan – som redan är under expansion – kan komma att utökas även med 150 platser i säkerhetsklass 2. Det berättade Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren på en pressträff på måndagen, där även justitieminister Morgan Johansson (S) deltog.

Följ länken för att se pressträffen i efterhand här.

Det pågår redan en expansion på Rödjan utanför Mariestad. Den öppna jordbruksanstalten har vuxit med tillfälliga så kallade modulhus och det planeras dessutom för fyra nya permanenthus.

Men det stannar inte där.  

– Idag kommer jag att fatta beslut om ytterligare 150 platser i en separat del i säkerhetsklass 2, en så kallad sluten anstaltsdel, berättade generaldirektör Martin Holmgren under pressträffen som hölls digitalt på måndagsförmiddagen.

Rejäl satsning i Västsverige

Framtidens större och modernare Rödjan väntas stå klar 2024, med totalt 350 platser i klass 2 och 3. Idag har anstalten 60 platser.

Tillsammans med en planerad expansion av Tidaholmsanstalten, som ska landa på 290 platser i den högsta säkerhetsklassen (säkerhetsklass 1) inom tre-fyra år, så innebär det en rejäl satsning i västra Sverige, konstaterade Martin Holmgren.

– Regeringen välkomnar det här beskedet, liksom hela Kriminalvårdens pågående utbyggnad på många orter. Vi sätter av, och kommer att fortsätta sätta av, de medel som behövs för den här viktiga satsningen, sa justitieminister Morgan Johansson (S), som medverkade från Lund.

"Fortsätt satsa på kvalitet"

Han poängterade även att Kriminalvården måste fortsätta satsa på det myndigheten är bra på, nämligen ett kvalitativt innehåll.

– Kvantitet och kvalitet måste gå hand i hand, sa han.

Det påpekandet gjorde Martin Holmgren extra glad.

– Det kan inte sägas tillräckligt många gånger att det här handlar om så mycket mer än utbyggnad av infrastruktur. Vi måste fortsätta ha en hög grad av säkerhet och verksamhetsinnehåll, som till exempel sysselsättning och behandlingsverksamhet, för att kunna bedriva ett bra återfallsförebyggande verksamhet även framöver, sa han.

Kommunen välkomnar beskedet

Även Mariestads kommun välkomnar Kriminalvårdens satsning i västra Sverige.

– Tidaholm och Mariestad är två kommuner som har vana, erfarenhet och en acceptans för att bedriva kriminalvård i sina respektive kommuner. Därför är vi enormt glada över beslutet att bygga ut kriminalvården här, där man dessutom har en grundstomme av befintlig personal, säger Mariestads kommunstyrelseordförande Johan Abrahamsson (M) i en kommentar.