Kriminalvården logotyp
En skylt som det står Kriminalvården samt nio ortsnamn på.
Samtal pågår. Här är några kommuner som har fått en första förfrågan från Kriminalvården.

Nio kommuner intresserade av ny anstalt

11 oktober 2021

Kriminalvården planerar för en ny anstalt i Östergötlands eller Jönköpings län. Den nya anstalten kommer att ge cirka 300 nya arbetstillfällen och ha plats för cirka 400 intagna.

I juni gick Kriminalvården ut med en intresseförfrågan till kommuner i Östergötlands och Jönköpings län. I augusti hölls informationsmöten med dessa kommuner. Sedan har kommunerna själva fått skicka in sina intresseanmälningar till Kriminalvården.

Nio kommuner har visat intresse och går nu vidare till nästa etapp. Aneby, Boxholm, Eksjö, Jönköping, Norrköping, Nässjö, Tranås, Vaggeryd och Värnamo vill alla ha Kriminalvårdens etablering. Finspång, Linköping och Åtvidaberg har däremot avböjt.

– Det är glädjande att se att så många kommuner vill vara med i vårt arbete att göra Sverige tryggare och säkrare, säger Magnus Petersson, chef för Kriminalvårdens fastighetsenhet.

Noggrannare planer

En gråhårig man med glasögon tittar in i kameran. Foto.

Magnus Petersson.

Kriminalvården ska nu fortsätta att utreda förutsättningarna för etablering i dessa nio kommuner. Bland annat bedöms tillgången till lämplig mark, infrastruktur och möjligheten att rekrytera tillräckligt många medarbetare i de kommuner som ställer sig positiva till etableringen.

– Kontakten med kommunerna fortsätter under hösten. Vi kommer att begära noggrannare planer med mer specifika redogörelser för deras förutsättningar. Utifrån det har vi en intern process där vi på Kriminalvården reder ut vilka kommuner vi kommer att gå vidare med, säger Magnus Petersson.

Anstalten beräknas stå klar 2028.