Kriminalvården logotyp

Webb-tv: Kika in på kriminalvårdsutbildningen

22 september 2021

Personalutbildarna Jonas Nyberg och Veronica Jonsson guidar runt på Kriminalvårdens kompetenscenter i filmen ovan. 

En ny film om kriminalvårdsutbildningen tar dig med på en rundtur på ett av Kriminalvårdens så kallade kompetenscenter. Nyfiken?

I filmen visar personalutbildarna Veronica Jonsson och Jonas Nyberg runt på Kompetenscenter i Härnösand. Det är där som den som ska arbeta på ett häkte, anstalt eller med transportverksamheten får sin vårdarutbildning, med lön under den 24 veckor långa utbildningstiden.

Teori och praktik varvas

– Den nyfikne får titta in i övningslokaler och föreläsningssalar. Där genomförs praktiska och teoretiska studier, som sedan varvas med perioder av lärande på det verksamhetsställe där man blivit anställd, säger Kriminalvårdens videoproducent Louise Brushane.

Här ovan, och på Kriminalvårdens Youtubekanal, finns en kort version av rundturen. Här på Kriminalvårdens webbsida finns hela filmen att se

– Den här filmen, liksom Kriminalvårdens andra filmproduktioner, finns till för att ge en bra bild av vad det innebär att utbilda sig till, och arbeta som, kriminalvårdare, säger hon.

"Finns en stor nyfikenhet"

Kollegan Monica Sten, som tillsammans med myndighetens HR-avdelning arbetar mycket med Kriminalvårdens rekrytering, fyller i:

– Det finns en stor nyfikenhet på vårdarrollen, samtidigt som vi ju har en ganska sluten verksamhet. En del som kommer på anställningsintervju har visat sig vara ganska oförberedda. Den här nya filmen kan förhoppningsvis råda bot på det, säger hon.

sidan om yrket kriminalvårdare och på Youtubekanalen finns också ett par nya filmer där medarbetarna Annika och Peter berättar om kriminalvårdarjobbet på häkte respektive klass 1-anstalt.