Kriminalvården logotyp
Fyra personer i Kriminalvårdens tjänstekläder står tätt intill varandra, den främre mannen med en genomskinlig sköld framför sig, redo för att ingripa, under en övning. Foto.
Behnam Afzali, Sara Dahlberg och de andra kursdeltagarna förbereder sig för ingripande. Vore det skarpt läge skulle de inte veta vad som väntade innanför celldörren.

Nya kriminalvårdare gör sig redo

8 september 2021

En av många färdigheter som krävs för att bli en bra kriminalvårdare är gripandeteknik. Följ med till övningslokalerna i Norrköping och se hur ett gäng nya kriminalvårdare övar på detta.

Fem personer i Kriminalvårdens tjänstekläder och med munskydd övar på att sätta fängsel på en sjätte person. Foto.

Karl Johansson visar hur man sätter på ett skulderlås.

Fyra kriminalvårdare står redo utanför bostadsrummet. Klienten därinne har vägrat att lägga sig på golvet, men motvilligt backat in mot väggen. Skorna gnisslar mot betonggolvet när kriminalvårdarna stormar in. Varje person vet vad hen ska göra. En ansvarar för huvudet, en för höger arm, en för vänster arm och en för benen. Ettan, som ansvarar för klientens huvud, är också den som leder gruppen och kommunicerar med klienten.

”Nu kommer vi att ställa dig på knä”, berättar gruppledaren Julia Tejland för klienten, när hon och hennes kollegor fått kontroll över klientens olika kroppsdelar.

Kontroll utan våld

En man i kriminalvårdens tjänstekläder tittar in i kameran. Foto.

Karl Johansson började arbeta på häkte för 19 år sedan. Idag är han konflikthanteringsinstruktör och lär ut både teori och praktik.

Det är laga befogenhetsträning på utbildningen för nya kriminalvårdare. Här i insatslokalen finns fem uppbyggda bostadsrum, spartanskt men realistiskt möblerade. När samtalsteknik och kompetent klientnära arbete ska övas finns mer klädda miljöer att tillgå.

För att bli kriminalvårdare måste du ha ganska många kunskaper. Det här gänget har suttit i skolbänken och pluggat återfallsförebyggande arbete, barnperspektiv, behov och mottaglighet, missbruk och statlig värdegrund. Men de praktiska yrkesfärdigheterna ska också läras in. Idag handlar det om att upprätthålla ordning och säkerhet, och att kunna säkra sitt eget, kollegornas och klienternas liv och hälsa.

Instruerar gör Karl Johansson, personalutbildare på kompetenscenter i Norrköping. Han beskriver varför de nya kriminalvårdarna övar på samma sak gång på gång den här förmiddagen.

– Om gruppen kan jobba som en enhet och sträva efter samma mål, kan de också bruka mindre våld för att få kontroll över situationen.

Vikten av att göra rätt

 

 

 

”Trean till triangellås”, upprepar trean.”Trean till triangellås.”

”Fyran anbringa fängsel.”

Fyran bekräftar anbringa fängsel. Hon sitter kvar på klientens ben medan hon sträcker sig mot handfängslet som finns i en liten läderficka bak i bältet. Fängslets olika delar klirrar mot varandra när klienten får sina händer hopsatta bakom ryggen.

Karl Johansson berättar att Kriminalvården bara får sätta fängsel med klientens händer på ryggen för att betvinga våld.

– I det här greppet är det extra viktigt att göra rätt. Vi får inte sätta tryck på ryggen, och vi har pratat om positionsasfyxi, att personen kan drabbas av lägesbetingad syrebrist. I den här situationen har vi tagit över ansvaret för personens säkerhet och då gäller det att göra rätt.

Sträva efter samarbete

Kriminalvårdarna är i sista tredjedelen av sin utbildning, och kan det här ganska bra. Det är bara detaljer som ska nötas in. Karl Johansson och hans kollega ger feedback efteråt, men kan också avbryta mitt i övningen. Här visar Karl Johansson grunden i skulderlåset.

– Behöver vi anbringa mer våld måste vi kunna trycka upp armbågen här.

Han förklarar också att kriminalvårdarna ska sträva efter samarbete med klienten. Om klienten har lugnat sig ska vårdaren släppa efter – för den som har jätteont är det svårt att vara lugn och lyssna. Men kriminalvårdarna ska fortfarande ha kontroll och följa rutinen.

Med munskydden på

Även under utbildningen ska man jobba coronasäkert. Men på kompetenscenter menar man att man vägt olika risker mot varandra. Att inte ha igång utbildningen skulle innebära höga risker med att få för många outbildade medarbetare på verksamhetsställena. Munskydden är på, och allt spritas gång på gång.

– I början av pandemin övade vi med skyddsmask 90 på. Det var väldigt tufft fysiskt, men det kändes också smittsäkert, säger Karl Johansson.

Deltagarna ska försöka att inte få upp pulsen för mycket, så gripandena går något lugnare till än vanligt. Men det är ändå ganska dramatiskt. Kursdeltagarna turas om att vara i ingripandestyrkan och att spela klient. Skulle det bli för obekvämt eller göra ont finns ett safety word, nämligen ”avbryt”.

En grafik över hur den 24 veckor långa kriminalvårdsutbildningen är upplagd.

Klicka på bilden om du vill veta hur kriminalvårdsutbildningen är upplagd.