Kriminalvården logotyp
En kvinna i svart skjorta står framför en graffitivägg. Foto.
Lovisa Nygren, frivårdschef i Göteborg med mer än 20 år inom Kriminalvården, är moderator för fredagens panelsamtal om vad som är meningen med straffet. Det går att streama i realtid och finns även tillgängligt efteråt.

Straffets mening lyfts under Göteborgs eget Almedalen

2 september 2021

Vad är meningen med straffet? Den frågan diskuteras på fredag, när Kriminalvården ordnar ett panelsamtal under Frihamnsdagarna – Göteborgs nystartade demokratidagar.

Fredag och lördag den här veckan arrangeras Göteborgs motsvarighet till Visbys Almedalen och Stockholms Järvadagarna, på Bananpiren i Frihamnen. Kriminalvården medverkar med ett seminarium och med myndighetens trailer, den senare bemannad med medarbetare från frivård och anstalt.

– Vi deltar för att vi ser det som en möjlighet att möta allmänheten och våra samarbetspartners och för att synliggöra Kriminalvården som en viktig samhällsaktör i demokratibygget. Rättsväsendet är en ryggrad i ett demokratiskt samhälle, säger Lovisa Nygren.

Behandling och säkerhet hand i hand 

Hon är frivårdschef i Göteborg och kommer att hålla i Kriminalvårdens seminarium/paneldebatt, som hålls tidig fredag kväll. I ett av tälten på Bananpiren möts Malin Karlsson från frivården Göteborg, Ia Johansson från anstalten Sagsjön, ingripandepolisen Robert och en representant från allmänheten i ett samtal om straffet och dess mening. Publiken på plats är välkomna att ställa frågor och diskutera med panelen.

– Tanken är att vi ska resonera om vad vi vill åstadkomma när straffet väl är utdömt. Att ta diskussionen vidare efter samhällsdebatten om längre och hårdare straff. Vad ska straffet fyllas med och vilken funktion ska det ha? säger Lovisa Nygren.

Hon kommer in på den polarisering mellan hårda straff och behandling som inte sällan framträder i debatten.

– Mitt perspektiv är att de inte behöver sättas emot varandra, utan att de snarare är en förutsättning för varandra. Att en trygg och säker miljö behövs för att kunna bedriva bra behandlingsarbete, och att behandlingsinsatser bäddar för trygghet och säkerhet. Kriminalvårdens kontrollerande arbete är fullt förenligt med våra återfallsförebyggande insatser.

Streamat panelsamtal

Frihamnsdagarna har ett pandemianpassat tak på 600 besökare åt gången. Panelsamtalet och många andra programpunkter kommer därför även att streamas på evenemangets webbsida.

Kriminalvårdens rullande utställningstrailer finns också på plats under de två dagarna. I den kan besökarna ställa frågor om Kriminalvårdens arbete till de medarbetare som bemannar trailern, samt titta in i ett bostadsrum. (Trailern rullar sedan vidare – här hittar du turnéplanen för den.)

– Vi i Göteborgsområdet tycker så klart att det är roligt att vi får ett sånt här evenemang på hemmaplan. Och för oss i Kriminalvården blir det en möjlighet att öka allmänhetens kunskap om vad vi gör och kan.

Fotnot: Här kan du följa panelsamtalet ”Meningen med straffet”, klockan 17.45–18.30 på fredag. Det finns även tillgängligt i två veckor efteråt.

Om Frihamnsdagarna

Vad? En demokratisk mötesplats, öppen för allmänheten att besöka, där samtal och idéer som leder till förändring kan uppstå.

När? 3-4 september 2021

Var? Bananpiren, Frihamnen, Göteborg

Vad händer? Varje politiskt parti håller var sitt tal och drygt 100 programpunkter genomförs på fem scener. Klimatet, utsatta områden, stadsutveckling och mycket annat finns i programmet.

Hur kan jag delta på distans? Många programpunkter streamas i realtid, och finns även att se under två veckor efteråt. Här på Frihamnsdagarnas webbsida kan du se det som streamas.

Arrangör? Village Impact Fund – en samhällsnyttig icke-vinstdrivande ekonomisk förening som är partipolitiskt och religiöst obunden. 

Källa: frihamnsdagarna.se