Kriminalvården logotyp

Så är webbplatsen uppbyggd

Här beskriver vi hur webbplatsen är uppbyggd, vad du kan göra här, hur du söker och hur du gör för att få informationen på våra webbsidor uppläst.

Webbplatsen är uppbyggd efter besökarnas vanligaste behov: att läsa och ta reda på fakta om fängelse, frivård och häkte, behandling och vård, forskning och statistik, information om Kriminalvården samt kontaktuppgifter.

Du kan också hitta innehåll genom att använda de målgruppsanpassade ingångarna för dömd eller häktad, för familj och vänner, jobba hos oss samt hitta och kontakta.

Söka på webbplatsen

Skriv in ett ord eller en mening i sökfältet uppe till höger på sidan och tryck sedan på Sök-knappen i fältet med förstoringsglaset. Du kommer då att få förslag på sidor som visar sökresultatet. Du kommer alltid tillbaka till startsidan genom att klicka på loggan.

Andra språk än svenska

Webbplatsen är på svenska, men delar av informationen finns även på engelska. I dagsläget är det främst information om svensk kriminalvård, häkte- anstalt- och frivårdsinformation samt rehabilitering som är översatt till engelska. Webbplatsen finns även tillgänglig på lättförståelig svenska under länken "Lättläst". Den texten är enklare skriven och innehåller inga svåra ord eller långa meningar.

Lyssna

På Kriminalvårdens webbplats finns lyssnafunktionen ReadSpeaker. Funktionen gör att texten på sidorna kan läsas upp. För att lyssna på webbplatsens textinnehåll trycker du på lyssna-knappen ovanför varje text. När du klickar på lyssna-knappen öppnas en spelare som direkt börjar läsa upp texten på sidan. I spelaren kan du pausa, stoppa och starta om läsningen. Du kan också justera volym, hastighet och storlek på text. 

Använd tab/shift+tab för att navigera i spelaren med bara tangentbordet. Tryck Enter för att aktivera en knapp eller länk.

Ändra utseendet på webbplatsen

Kriminalvårdens webbplats anpassar sig för att fungera bra oavsett om du besöker webbplatsen via din mobil, surfplatta eller dator. Webbplatsen visas allra bäst i nyare webbläsare, exempelvis de senaste versionerna av Internet Explorer, Firefox, Chrome, Opera eller Safari. I äldre webbläsare visas samma innehåll, men den grafiska presentationen kan bli annorlunda.

Om du tycker att texten på sidorna är för liten eller för stor kan du enkelt ändra den med din webbläsares inbyggda funktioner. Du hittar alternativ för att ändra textstorlek i webbläsarens menyer. I de flesta moderna webbläsare kan du ändra sidans storlek genom att hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på mushjulet.

Nya fönster

Länkar till andra webbplatser än www.kriminalvarden.se öppnas i ett nytt fönster. Detsamma gäller även Kriminalvårdens webbplats Krimprod där klientprodukter presenteras. Även PDF-filer och övriga dokument öppnas i nya fönster.

Pdf-filer

På webbplatsen finns alla publikationer och dokument tillgängliga i pdf-format. För att kunna ta del av pdf-filer måste du ha gratisprogrammet Adobe Reader insatllerat. Du kan ladda ner det från Adobes webbplats.
Ladda ner Adobe Reader här.

Säker anslutning

Kriminalvårdens webbsida stödjer SLL, https:, det vill säga säker anslutning. Det är en säkerhetsfunktion och en teknik som bidrar till att skydda besökarnas uppgifter genom krypterad data och som ger större sekretess och säkerhet än en okrypterad anslutning. Du kan använda säker anslutning dels genom dina egna kontoinställningar men det enklaste är att skriva https://... när du går in på sidan istället för http://...

Webbstandard

Kriminalvarden.se följer webbstandarder vilket innebär att webbsidorna:

  • Strävar efter att följa W3C:s rekommendationer.
  • Strävar efter att följa rekommendationer för WCAG 2.0 nivå AA. 
  • Använder sig av responsiv design för att innehållet ska vara lättläst även i mobila enheter.